Моја књига

Јовица Кртинић, новинар и библиотекар, говори о томе зашто воли збирку песама Милутина Бојића. Један од најдаровитијих писаца српске књижевности, Милутин Бојић, оставио је иза себе обимно и значајно дело, иако је живео свега 25 година. За живота је објавио две књиге стихова (1914, 1917), поему ''Каин'' (1915), драму ''Краљева јесен'', изведену у Народном позоришту (1913), и велик број књижевних и позоришних приказа. У рукопису је оставио шест драма, као и фрагменте велике поеме о страдању српског народа '' Вечна стража''.

Већ у првим песмама Милутин Бојић (1892-1917) се испољио као песник животне радости, чулне страсти и воље. У читавом низу песама он скоро загрцнутим гласом пева о опојности живота и чулних уживања. И тамо где га је потакло незадовољство светом, његове речи не изражавају очајање и безнађе него потребу за делом, за самопотврђивањем и тражењем излаза. Његова ратна збирка ''Песме бола и поноса'' испуњена је меланхоличним размишљањима о нашој историјској трагици и гордом увереношћу у величину и непобедивост народа. У најпознатијој песми из те збирке, ''Плава гробница'', национална апотеоза, свечана и реторична, стапа се с лирском визијом мира плавих морских дубина.

Јовица Кртинић је новинар и библиотекар, директор библиотеке ''Милутин Бојић'' у Београду, председник Друштва српских родословаца ''Порекло'', и уредник сајта ''Порекло''. Чућемо како се наш саговорник срео са поезијом Милутина Бојића, како ју је доживео у том првом сусрету, и шта му она у животу значи. Будући да се Јовица Кртинић бави и родословљем, чућемо занимљиве податке везане за порекло Милутина Бојића.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво