Недељом за село

Ових дана напокон поново креће извоз јунетине у Турску. У наредна три месеца требало би да буде испоручено 2 хиљаде 400 тона, а онда ће бити уговорена нова количина. Међутим, цена јунади биће нижа него прошле године- од 2,10 до 2,15 евра за килограм живе ваге. То је за Недељом за село, после посете турског председника Србији, потврдио министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Жетва кукуруза приводи се крају, а ових дана у Војводини је почела сетва јечма и пшенице. Оптимални рокови већ су почели, а на руку ратарима иде и време па се очекује да ће наредне недеље сетва бити у пуном јеку.

Берба касних сорти купина је при крају. Произвођачи су незадовољни због ниске откупне цене. Међутим, купинари у борском селу Горњане повезали су се са Сложеном задругом из Ариља и на тај начин осигурали пласман својих производа.

У Београду је по други пут одржан међународни сајам висококвалитетне хране за Југоисточну Европу на коме су се окупили произвођачи, потрошачи, али и стручњаци и представници трговинских ланаца. Сви се слажу у једном- све се може произвести, али за пласман је, поред квалитетног производа, неопходна истрајност и иновативност.

За пчеларе је ова производна година завршена. Пчеле су зазимљене, остављено им је довољно меда, док је већина пчелара имала мршав принос, посебно багремовог меда, који је код нас најтраженији.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи