Новости дана

Највећи ветропарк на Западном Балкану "Чибук 1" отворен је у Мраморку код Ковина. Ветропарк са 57 турбина и снагом од 158 мегавата снабдеваће електричном енергијом 113 хиљада домаћинстава и умањити емисију угљен-диоксида.

Председник Александар Вучић поручио је да је нови ветропарк симбол успеха, прогреса и просперитета који једна земља може да направи. Вучић је на свечаном отварању рекао да је ветропарк први нови, велики и вредан објекат у енергетском сектору, који је отворен у последњих 30 година. "Ово показује колико Србија иде напред, шта је у стању да уради, а што није могла урадити пре четири, пет, шест година", рекао је Вучић. Он је истакао и да ће Србија морати све више да се орјентише на зелену енергију и да ће то у будућности и радити.

Председник Вучић изјавио је да је разговор са специјалним изаслаником председника САД Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, Ричардом Гренелом, био озбиљан, отворен и одговоран и да је то све што може да каже. "За разлику од других политичара, нисам тако велике памети да бих могао да вам причам велике приче, волим да прође одређено време, да размислим, да видим шта ми је чинити по неким питањима", рекао је Вучић новинарима у Ковину.

Он је рекао да Приштини "нису добродошли" Срби који желе присуство Србије на Косову и Метохији, да је то било тако и у време премијерског мандата Рамуша Харадинаја, а да је још израженије код Аљбина Куртија, те да то није добра порука за Србе на Космету. Вучић је истакао да ће бити тешко за Србе ако се не укину приштинске таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

Нобелову награду за мир за 2019-ту годину добио је премијер Етиопије Абиј Ахмед због залагања за постизање мира са Еритрејом. У образложењу Шведске краљевске академије се наводи да је Ахмеду Нобел додељен због напора на постизању мира и медјународне сарадње. Етиопија и Еритреја су обновиле сарадњу у јулу прошле године, после вишегодишњих сукоба. Награда вредна 900 хиљада долара биће уручена 10-ог децембра у Ослу.

Укупно 677 полазника 19-те и 20-те класе Центра за основну полицијску обуку примљено је у радни однос у Министарству унутрашњих послова. Министар Небојша Стефановић поручио им је да они данас постају нова снага српског МУП-а. Истакао је да 42 хиљаде људи у систему МУП ради да наша земља буде мирна, стабилна и безбедна.

На свечаној промоцији, испред Палате Србије, којој је присуствовала и премијерка Ана Брнабић, уз свечани дефиле најбољима су уручена признања на основу резултата обуке, праксе и завршног испита.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Тина Амић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи