Новости дана

У Новом Саду је одржан трилатерални састанак Србије, Албаније и Северне Македоније. Председник  Александар Вучић био је домаћин премијерима две земље Едију Рами и  Зорану Заеву на самиту чија је главна тема боље регионално повезивање тржишта.  На састанку је усвојена Декларација о примени четири кључне слободе на којима је заснована и Европска унија: слободни проток роба, капитала, услуга и људи.

Међустраначки дијалог о изборним условима у којем учествују изасланик Европског парламента Кнут Фалкенштајн, парламентране и ванпарламентарне странке, као и представници невладиних организација, настављен је  у Скупштини Србије.  Теме данашњих сесија су едукација бирача, бирачки спискови и финансирање кампања политичких странака. Састанцима не присуствују чланице Савеза за Србију, ДСС-а и радикали, као ни председник СДС-а Борис Тадић, који је јуче напустио дијалог.

Турска војска и Сиријске демократске снаге, под вођством сиријских Курда, воде жестоке борбе у селима на граници између две земље. Турско министарство одбране саопштило је раније да копнене снаге те земље напредују ка курдским борцима на северу Сирије и да је авијација гађала положаје Курда. Турска инвазија на сиријској територији наишла је на осуде у свету,  а на захтев пет европских земаља, данас заседа Савет безбедности.

Поводом вишедневног штрајка београдских таксиста министарка Михајловић позвала је на хитно поштовање закона. Каже да "нема рупе у закону, да имамо компанију која га не поштује, и да нема разлике између дивљих таксиста и компаније CarGо".Истовремено, CаrGо је поднео кривичну пријаву против министарке Михајловић јер је, како тврде, користећи свој положај, утицала да се по хитном поступку и без јавне расправе усвоје измене Закона о превозу, наводи се у саопштењу CаrGо.

Приштина је, након што је онемогућила фудбалере "Црвене звезде" да играју утакмицу у Звечану, забранила и играчима Рукометног клуба "Топличанин" из Прокупља да се у Зубином Потоку састану са домаћином "Мокром Гором" у оквиру рукометне Супер БЕ лиге Србије, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. Приштина по свему судећи, како се наглашава, намерава да изоловањем Срба на Космету изврши притисак и на наш народ у покрајини и на Београд. Апелујемо на представнике међународне заједнице да имају на уму како су забране за људе и робу у супротности са самим духом дијалога, и да разговора не може бити док  Приштина манифестује насиље, наводи се у саопштењу.

Уредник и водитељ: Наташа Ракетић

Уредник вести: Тина Амић
 

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво