Новости дана

На Косову и Метохији одржавају се ванредни парламентарни избори. Право гласа има око милион 900 хиљада бирача, од којих је око 118 хиљада у 10 општина са већинским српским становништвом. За 10 гарантованих посланичких места за српску заједницу бориће се 4 листе са српским кандидатима: Српска листа, Самостална либерална странка, Партија косовских Срба и коалиција "Слобода". За безбедност на северу покрајине ангажовано је око 650 службеника Косовске полиције.

Централна изборна комисија на Косову и Метохији, саопштила је да је до 11 часова гласало 17,8 одсто уписаних бирача. У северном делу Косовске Митровице гласало је 16 одсто бирача уписаних у бирачки списак. Косовска полиција је потврдила да су приведена два члана бирачког одбора у северном делу Косовске Митровице, на бирачком месту у Основној школи "Свети Сава". Они су приведени због нерегуларности у изборном процесу. Медији су пренели да су чланови бирачког одбора ухапшени јер су дозволили да једна особа без личног документа гласа са изводом из матичне књиге рођених.

Централна прослава 800 година аутокефалнсти Српске православне почела је литургијом у манастиру Жичи, где је 1219. године било седиште архиепископије и првог архиепископа Светог Саве. Литургију је служио патријарх српски Иринеј. У посланици поводом обележавања 8 векова аутокефалности, патријарх је поручио да је, захваљујући завету Светога Саве, српски народ успео да преживи и победи сијасет искушења и невоља које су га пратиле а, како видимо, и данас га прате. Патријарх је истакао и да је српском народу у исто време тај завет помогао и да не поклекне.

У Јајинцима је одржана комеморација посвећена очувању достојанственог сећања на неколико десетина хиљада брутално убијених Срба, Јевреја, Рома, антифашиста и припадника Народноослободилачког покрета на том стратишту од 1941. до 1943. године. Државној церемонији присуствовали су чланови владе, представници дипломатског кора, Града Београда, Националног савета ромске националне мањине, Јеврејске националне заједнице, Удружења логораша и СУБНОР-а Србије.

Наступом Симфонијског оркестра Радио телевизије Србије са диригентом Бојаном Суђићем, у београдском Центру Сава, свечано ће бити отворене овогодишње Београдске музичке свечаности. Под слоганом „Класика данас више него икад", биће одржано 11 концерата 51. БЕМУС-а, који ће трајати до 19. октобра.

Београдске музичке свечаности су најстарији фестивал у Србији и један од најпрепознатљивих фестивала уметничке музике у Југоисточној Европи.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи