Новости дана

У Прагу се одржава самит Вишеградске групе на којем учествује председник Србије Александар Вучић. На самиту, у дворцу Лани, учествују председници Мађарске, Пољске, Словачке и Словеније. Вучић је у Праг стигао на позив чешког председника Милоша Земана. Тема састанка је однос Европске уније и Западног Балкана. Како је најављено, биће речи и о европском путу Србије, а већ је раније на Одбору за Европске послове држава чланица Вишеградске четворке оцењено да је реформе, које је Србија спровела, неопходно валоризовати кроз отварање нових поглавља. Данашњи састанак је и својеврстан преседан. Осим што присуствује председник земље која није чланица вишеградске групе, говориће се о теми о којој 4 председника немају консензус. Наиме, говориће се и о Космету, непуних месец дана након што је чешки председник Земан у Београду најавио преиспитивање одлуке о признању једнострано проглашене независности Косова.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да су Срби, уочи косовских избора, суочени са бруталном дискриминацијом и истакао да је једини начин да се дискриминација победи масован одзив на изборима 6. октобра.

Ђурић је позвао све Србе који су у бирачком списку да се, без обзира на то какве документе имају, јаве и покушају да на лицу места остваре своје бирачко право. Према његовим речима, од резултата избора зависи колико ће се у покрајинским институцијама штитити положај Срба. Коментаришући наводе медија да су на дан избора могући упади косовске полиције, он је рекао како нико "не треба да се игра". Србија је увек спремна да заштити Србе у Покрајини, поручио је Ђурић.

У Багдаду је јутрос почео полицијски час, који ће потрајати до даљег, саопштио је премијер Ирака Адел Абдул Махди, након дводневних насилних антивладиних демонстрација широм земље, у којима је седам људи погинуло, а више од 400 рањено. Полицијски час се не односи на путнике у авио-саобраћају који одлазе на аеродром или се враћају са аеродрома, на хитну помоћ, запослене у болницама, канцеларијама за енергетско и водоснабдевање и ходочаснике. Протесте су почели грађани незадовољни због незапослености, корупције, лошег рада јавних служби, као и због немогућности земље да се опорави од вишегодишњих сукоба са терористима Исламске државе.

Мештани села Жиљци, којима су се придружили житељи већине поткопаоничких насеља, блокирали су пут од Брзећа ка Копаонику јер се противе изградњи мини-хидроелектране. И поред свакодневних дежурстава мештана, јутрос око 5 часова извођачи радова успели су да довезу машину и ограде место где је планирана изградња мини-хидроцентрале. Незадовољни мештани онемогућили су допремање хране и воде радницима и обезбеђењу. То је други пут за месец дана да на овај начин становници поткопаоничких села изражавају незадовољство и спречавају инвестицију која ће им како кажу угрозити реку, а тиме и егзистенцију.

Саобраћајна полиција у Брусу преусмерава возила на путни правац преко Криве Реке, који је десетак километара дужи.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво