Време спорта и разоноде

Тамара Кларић и Богдан Стевановић завршили су хуманитарни марш дуг готово 260 километара, од Ниша до Београда, како би дали свој допринос прикупљању средстава за изградњу нове родитељске куће у Београду, за децу оболелу од малигних болести. Ово двоје младих људи су осмислили мобилну апликацију која броји пређене километре и конвертује их у новац, који друштвено одговорне компаније уплаћују за изградњу родитељске куће. На овом путовању, које је одјкенуло у јавности, предах су правили ноћу, када су боравили у домовима волонтера НУРДОРА-а и у кућама родитеља деце оболеле од канцера. Тамара и Богдан се, иначе, познају од детињства. Она је адвокат, он туризмолог и писац, пре и после свега- млади људи великих срца. Данас ће нам изнети део утисака са обављеног путешествија, које су подржали људи у свим срединама кроз које су пролазили.

Један од најдуговечнијих рок бендова на овим просторима, који се сваком концерту посвећује максимално ангажовано, "Парни ваљак", нови сусрет са београдском публиком заказао је за 8. март у "Штарк арени" у оквиру турнеје под пригодним именом "Рунда 44", која означава број година проведених на сцени. Све те године били су и остали заједно као нераскидиви пријатељи и сарадници фронтмен бенда Аки Рахимовски и композитор и гитариста Хусеин Хасанефендић Хус, баш много незаборавних песама изашло је из ове креативне радионице, па ћемо са задовољством данас попричати с овим двојцем, од момента настајања, на темељима чувене "Групе 220", до последњег студијског албума "Вријеме" и турнеје која је у току, код нас посредством продуцентске куће "Лонг Плеј".

Епитет најбољег боксера `Смедеревске јесени`, турнира који се у оквиру познате истоимене манифестације одржао двадесет седми пут, понео је боксер београдског Радничког Матија Тијанић, победом у броби до 64 килограма. Не само да је пружио добру партију, већ је савладао јаког ривала који је на крају такмичења проглашен за најбољег страног учесника, Габријела Гмилезана из Румуније Тијанић је велика нада српског бокса и легендарног клуба са Црвеног крста, о њему изузетно лепо мишљење имају и колеге из клуба, али и боксерски стручњаци, као и љубитељи бокса где год се појави са својом екипом. Ове јесени, иначе, првенство Србије стартује 10. октобра, такмичиче се укупно седам екипа, подељених у две групе. Раднички је у групи са Сомбором и актуелним прваком, Металцем из Горњег Милановца.

Сјајне вести са Светског атлетског првенства у Дохи - репрезентативац Србије у бацању кугле Армин Синанчевић пласирао се у финале, изузетним резултатом од од 21,51 метара. Двадесет трогодишњи младић из Бродарева, члан атлетског клуба Полет из Пријепоља, у А квалификационој групи за 61 центиметар надмашио је финалну норму која је била 20.90м, а лични рекорд поправио за чак 77 центиметара! У финалу, заказаном за вечерас у 19.05 часова, учествује укупно 12 најбољих бацача кугле, међу њима и наш Армин. У ишчекивању финала и уз наде за добар пласман, разговарамо са селектором атлетичара Србије Едином Зуковићем, директно из Дохе.

Пред женском фудбалском репрезентацијом Србије су нове две утакмице у квалификацијама за Европско првенство. Данас играју са селекцијом Северне Македоније у Скопљу, док ће у уторак на Градском стадиону у Нишу дочекати ререзентацију Аустрије. Недавна победа над Казахстаном од 3-0 у гостима и игра наших девојака уливају поверење. Селектор Предраг Гроздановић обећава најбоље издање својих изабраница, тренутно размишља само о данашњој утакмици, а онда почиње `операција Аустрија`. Гроздановић за нашу емисију говори из Скопља, оптимизам- рекло би се-са покрићем избија из сваке његове реченице. 

И ове суботе, као и обично, поред спорта, пратимо и дешавања из света који нас окружује, из области културе, јавног и уметничког живота.  У Крагујевцу у понедељак почиње Међународни позоришни фестивал малих сцена "Јоаким Интерфест". Истог дана у Етнографском музеју почиње Међународни фестивал етнографског филма "IFEF". Позоришни дани "Миливоје Мартиновић Мартин" дешавају се од 10. до 16. октобра у Богатићу. Двадесет трећи фестивал кореографских минијатура, под слоганом "Савремено кроз време", одржава се у главном граду од 7. октобра до 25. новембра. Фестивал савременог немачког филма "Гете фест" одржава се осми пут, и то од 10. октобра у Дворани КЦБ-а. Кад смо већ код Културног центра Београда, од пре неколико дана на челу ове установе је Александар Саша Илић, признати уметник, кореограф, први солиста Балета Народног позоришта, директор фестивала "БЕЛЕФ", оснивач и професор Института за уметничку игру.

Иако нам је прошло лето, бројне туристичко- привредне манифестације одржавају се широм Србије. У Александровцу је сутра „Жупски вински маратон", у Тополи од наредног викенда „Опленачка берба грожђа". у Београду „Balkan Cheese Festival ". У Скореновцу крај  Ковина, као и сваке године у ово време, биће одржани „Дани мађарске кухиње". Посетиоце на овој манифестацији очекује велики број излагача на чијим се штандовима могу наћи гулаш од јелена или дивље свиње, сармице од млевене свињетине, као и различити домаћи сухомеснати производи, од којих је најпознатији скореновачка чајна кобасица. Сладокусце очекују и разноврсне посластице од мака, ораха и вишања, а они који то још нису пробали, имаће прилику да окусе и необичну, како јој име каже, чипкану крофну.

У Бајиној Башти, подно дивне Таре, сутра је манифестација „Дани Раче украј Дрине". Београдски дечји сајам заказан је за 11. октобар. Центар за културу Кладово од данас обележава „Дечју недељу", у оквиру које ће бити одржан и маскенбал, посвећен стогодишњици рођења морнара Попаја. Тридесет трећи Међународни фестивал иновација, знања и стваралаштва „Тесла фест" очекује нас у Новом Саду. 35 година постојања, „Звездара театар" обележава изложбом „Преко сцене до звезда", коју чине портрети великана овог храма културе. Спортско удружење „Матуранти маратонци" наредне суботе, 12. октобра, организује пети по реду атлетски скуп „Хаппy рун", полазак је предвиђен са београдског Ушћа. Овај догађај из нашег студија најавиће Марија Милошевић.

Данас је почела нова Крос серија РТС-а, прва станица реномираног атлетског такмичења је Рековац. И данас ова манифестација исписује своје странице за историју, и данас се трчало местом познатом по приредби `Прођох Левач, прођох Шумадију`, такмичењу за највеће и најлепше бркове, дивној природи и изузетном гостопримству. Чланови наше екипе, истина без бркова, уживали су и овом приликом, део њихових опсервација чућемо у данашњој емисији.

Витез кулинарства Милијан Стојанић и ове суботе припремио је нови предлог јеловника за недељни ручак. Током емисије пратимо све актуелности из спорта, укључујући резултате са домаћих и међународних утакмица које се играју током поподнева. Музика замишљена као шлаг од старих добрих шлагера и песама са актуелних светских топ-листа.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.



 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво