Недељом за село

Министарство пољопривреде објавило је 2 јавна позива за средства ИПАРД-а – за набавку нових трактора, као и за изградњу објеката и набавку нове опреме и механизације. Поред сектора меса, млека, воћа, поврћа и осталих усева, конкурсом су по први пут обухваћени и производња грожђа и јаја.

Висина подстицаја износи од 60 до 70 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац захтева млади пољопривредник и да ли се газдинство налази у планинским пределима.

Оба јавна позива за средства ИПАРД-а отворена су до 25. новембра, а сви детаљи о условима и потребној документацији могу се пронаћи на сајту Министарства пољопривреде, односно Управе за аграрна плаћања.

После бербе воћа произвођачи треба да прегледају воћњаке и припреме их за следећу годину, како би имали одговарајући принос, саветују стручњаци.

Број говеда у Србији у последњих четрдесетак година више је него преполовљен. Осамдесетих година било их је милион и 900 хиљада, а данас мање од 900 хиљада. Произвођачи млека кажу да млади пољопривредници, због неисплативости и много обавеза, не желе да се баве млечним говедарством.

Произвођачи квалитетних воћних ракија, који се на домаћем тржишту тешко носе са нелегалном конкуренцијом, успели су да се пробију на захтевна страна тржишта, што, како кажу, отвара простор за већу производњу воћа, а самим тим и опстанак српских села.

Уредник и водитељ Даворка Тешић. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи