Време спорта и разоноде

Србија и наше роњење први пут у историји имали су представника на Светском шампионату у подводној фотографији. Владимир Младеновић, вишеструки победник на државним, регионалним и интернационалним такмичењима, представљао је Србију на такмичењу на Тенерифима, одакле се управо вратио и прве утиске изнеће управо у нашој емисији. Жали, каже, што није освојио неку од медаља, али више од било ког одличја говоре слике забележене у морским дубинама Шпаније, које ексклузивно најављујемо на овом простору. Да сва чула уживају...

Подводна фотографија, иначе, спада у спортску дисциплину у оквиру ронилачких такмичарских дисциплина као што су статичка и динамичка апнеа, подводни хокеј, пливање са перајима, оријентационо роњење и многе друге ронилачке дисциплине и вештине под водом. Владимир Младеновић  роњењем на дах бави  се од своје 16.године, а професионалној подводној фотографији посвећује се 2014. године. У последњих пет сезона ронио је на најатрактивнијим ронилачким локацијама на свету од Кајманским острвима, острву Бонеире, Египту, Израелу, Турској, Шпанији и Грчкој, до Хрватске и Црне Горе. Ево још мало његових чудсених радова са Светског првенства у Тенерифима...

Два меча, две одличне провере и две вредне победе футсал репрезентације Србије против Холандије на њиховим паркетима. Добра одбрана, убојит напад и констатација да селектор Горан Иванчић може да буде задовољан формом својих изабраника пред октобарски старт у квалификацијама (од 23. до 26. октобра Француска домаћин турнира, на коме учествују, поред `галских петлова`, још и Србија, Белгија и Швајцарска) за Првенство света. Наши саговорници, пуни импресија, али и реалних нада за период који долази, тренер у стручном штабу Владимир Јовановић и тим менаџер Игор Гачић.

И женска футсал репрезентација Србије наставља да исписује историју. Формирана пре неких годину и по дана, одиграла је више утакмица у иностранству, била домаћин међународног турнира на коме је забележила победу за памћење, прву у званичној биографији државног тима, у сусрету са Словенијом. Девојке вредно и интензивно раде, очекују их нови изазови, већ наредне седмице. Стандардна репрезентативка Тијана Милошевић изнеће своја очекивања и атмосферу у  српском женском футсал табору.

У Београду ће, од 4. до 6. октобра 2019. године, по трећи пут бити одржан највећи регионални сајам фитнеса, велнеса и здравља - `БЕЛФИС`. Очекује се више од 10 хиљада посетилаца из региона, који ће имати прилику да, током три дана сајма, осете и доживе позитивну енергију БЕЛФИС-а. Различити програми и садржаји реализоваће се кроз више од 60 радионица, мастеркласова, стручних предавања и дешавања у седам различитих зона. Такмичења, ревије, тестирања, полигон за функционални тренинг, радионице са посебним програмима као што су пилатес, јога, пилатес за труднице, затим Дечја зона, као и презентације нових светских фитнес трендова- свега тога ће бити на овом скупу. Саставни део сајма биће и девети Европски фитнесс конгрес, који ће окупити бројне предаваче из земље и иностранства и представити најновије трендове и актуелности из света фитнеса. Ову интересантну манифестацију из нашег студија данас ће најавити Драган Томашевић, генерални секретар Савеза за рекреацију и фитнес Србије, као и Зорана Шијан - Оборина из Комисије за међународну сарадњу Савеза.

Веслачки клуб Партизан званично је постао овогодишњи екипни шампион Србије. Најмлађи Партизанови такмичари успели су да на државном шампионату за пионире сачувају предност који су, у трци за најбољег у земљи, направили сениори, јуниори и кадети црно- белих, на шампионату одржаном крајем јуна на Палићу. И не само то, пионири и пионирке Партизана, овогодишњи победници Омладинске лиге Србије, додатно су увећали разлику у односу на другопласирану екипу Смедерева, чиме су омогућили свом клубу да, са епитетом "убедљиво", протрчи као први кроз циљ овогодишњег Првенства Србије. У гостима су нам тренери Веслачког клуба Партизан Растко Петровић и Душан Бунчић.

Центар за музику Коларцеве задузбине најављује отварање циклуса `Коларац- твој свет музике`. Репрезентативно културно здање у сваку нову  сезону улази с јасним циљем да оправда звање храма уметности, у томе успева, јасно је и из понуде за период који долази. Рецимо, у уторак 1.октобра оцекује нас наступ легендарног `Емерсон` гудацког квартета. И много других лепих концерата и музичких дешавања је пред нама, потвђује то наша гошћа Мирјана Лазаревић, уредница музичког програма на популарном и увек актуелном `Коларцу`.

И ове суботе `региструјемо` дешавања из света који нас окружује. Љубица Бошковић, директорка Туристичке организације Пећинци, јавља нам се са треће по реду `Курузијаде` која се одржава у месту Огар, Снежана Пантовић са петог `Драгон Боат` фестивала на Ади Циганлији. Председник теквондо клуба Империјум Југослав Настасић укључује се са велике манифестације овог спорта у хали `Пинки`, из Охрида нам се у програм укључује Вања Тодоровска, како би најавила предстојећи `Гастро Маг фестивал`. У Ваљеву се наредног викенда одржава Фестивал дуван чварака, `Дани рузмарина` су у Старој Пазови, а очекујемо да чујемо Тамару Кларић и Богдана Стевановића, који су управо привели крају своју хуманитарну мисију, још једну у низу, преваливши пешке 256 километара, анимирајући успут људе за помоћ у оснивању Родитељске куће у главном граду, као допринос НУРДОР-у. 

`Дани Милунке Савић` очекују нас наредног викенда у Центру за културу `Градац` у Јошаничкој Бањи. На Сувој планини одржава се планинска трка `Соколов пут`. `Фест оклагија` дешава се 2. октобра у Радојеву, међународни сајмови `Лорист` од 3. наредног месеца у Новом Саду, док 5. октобра почиње `Трка за срећније детињство` у Кикинди. Вечерас се одржава гала концерт са светских оперских сцена, у Опери и театру `Мадленијанум`, којим Зоран Тодоровић обележава четврт века уметничког рада. У Француском институту у Београду одржава се изложба под називом` Живети у Француској`. У организацији Кинолошког друштва Нови Београд, 5. октобра бира се `Нај-њушка Београда`.

`Indirect Showcase` фестивал биће одржан од 2. до 4. октобра у Београду, на десетак различитих простора. Одржани су 19. `Сусрети енигмата Србије`, за најуспешнијег је проглашен Зоран Радисављевић из Новог Сада. Београдска промоција књиге `Боја бескраја`, ауторке Ларе Ђорђевић, биће 3. овог месеца у књижари `Делфи`. Сутра увече на `Коларцу`, својим програмом и уз госте, концертно се представља Катарина Радовановић, победник међународног такмичења соло певача `Лазар Јовановић`. Мини фестивал етнолошког филма дешава се у Малом салону Народног музеја у Зрењанину, а 17. Међународни салон стрипа је у току у београдском СКЦ-у. Београдски зоо врт добио је нове станаре - егзотичне ружичасте фламингосе, који су се придружили својој јединој рођаци у главном граду, очекују нас и друге принове на Доњем Калемегдану.

Обреновац је трећи пут домаћин спортске манифестације `Combat Night 3`, о којој нам прича Иван Јегоровић, директор Спортско- културног центра. Сутра у 19 часова у Ташмајданском парку очекује нас `Беацтиве ноћ`, која се у исто време одржава у градовима широм Старог континента, у оквиру Европске недеље спорта. Изложба цртежа Милутина Обрадовића `Загубљена писма` биће отворена 1. октобра у Малој сали Уметничког павиљона `Цвијета Зузорић`. Најављујемо и отварање серије октобарских изложби у Културном центру Београда, као и финално вече 9. међународног фестивала драма и серија `ФЕДИС`. Ансамбл `Рошер` има концерт на сцени Коларчеве задужбине вечерас, овај догађај најављује чланица састава Радмила Вардалић. 

Током емисије пратимо и актуелности и занимљивости из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Бележимо и резултате утакмица фудбалских првенстава широм Европе, као и актуелне резултате наших одбојкашких селекција. Дерби Линг Лонг Супер лиге Србије игра се од 15 часова у Нишу, састају се Раднички и Партизан. Од 19 часова играју Црвена звезда и Мачва, и једни и други фудбалери изаћи ће на терен у мајицама које позивају на помоћ маленој Хелени Гавран. У рубрици `Променада` препоручујемо неколико лепих дешавања- театар `Ле Студио` креће са новом сезоном музичких програма, Народни музеј Пожаревца представио је прексиноћ изложбу графика Каспера Божека `Графичарев сан`, док је у Галерији Лесковачког културног центра у току изложба Библиотеке града Београда `Био једном један лаф`, посвећене животу и раду Душка Радовића. Зоран Л.Пантелић има изложбу `Матрица наопаког света` од прексутра у београдској галерији `Сингидунум`, а град Врање и Народни музеј у овом граду 2. октобра имају изложбу `Поглед изблиза- Атеље Паје Јовановића`.

Витез кулинарства, академик гастрономије и човек из Гинисове књиге рекорда, наш стални сарадник Милијан Стојанић добио је још једно признање- светска организација `Арагала` из Аргентине поново га је прогласила за свог представника из Србије, за наредне четири године. У то име, `почастиће` нас новим предлогом јеловника за недељни ручак.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво