Недељом за село

Захтеви за субвенције из 2017. и 2018. године су исплаћени, а увелико се решавају и захтеви из ове године. То је у интервјуу за Недељом за село изјавила директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић. Она је поручила пољопривредницима да ће субвенције убудуће стизати правовремено и благовремено. Рекла је такође да ће до краја септембра бити расписан јавни позив за средства ИПАРД-а за меру 1-улагање у физичку имовину, што подразумева опрему, механизацију и тракторе. За европска средства по први пут ће моћи да аплицирају и виноградари, као и произвођачи конзумних јаја. У октобру би требало да буде расписан и јавни позив за меру 3 која се односи на прераду, а до краја године планирана су још два конкурса за средства ИПАРД-а- за сеоски туризам и за техничку подршку.

Због појаве афричке куге свиња у суседној Румунији, село Радујевац у неготинској општини проглашено је угроженим. Тамо се спроводе превентивне мере, вакцинишу и обележавају свиње и дезинфикују свињци.

У Српском Итебеју код Зрењанина, где је пре десетак дана у једном газдинству потврђена афричка куга, нема нових случајева заразе, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је позвао мештане тог села да обавезно пријаве сваку сумњу на афричку кугу.

Управа за ветерину спроводи интензиван план надзора како би се утврдило да ли евентуално постоји још неко жариште афричке куге.

Род јабука у Србији ове године мањи је него лане, али је квалитет плодова веома добар. О производњи и пласману јабука, као о томе зашто воћарство више није могуће без науке разговарали смо са Живомиром Томићем из Водња код Смедерева.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво