Забавник

Своје место у историји уметности Марсел Дишан заслужио је преко порцеланског писоара окренутог наопачке којем је дао назив Фонтана. Била је то прекретница у уметничком стваралаштву која је заувек променила односе између уметничког дела, уметника и публике. Уочи доделе Тарнерове награде 2004. године, највишег британског признања из области уметности реди-мејд, „Фонтана" Марсела Дишана проглашена је за најутицајније дело модерне уметности свих времена.

Шта би ди џеј пустио у дискотеци 1960. после Burnetta? Рецимо, да би то био Чаби Чекер и његов чувени Твист. Ова композиција означила је почетак владавине те игре и њеног најпознатијег извођача. Написао ју је Хенк Балард и прво је била само тема која је бенду служила као шпица Потом ју је Хенк дорадио и написао текст и на крају коначни звук дао јој Чаби Чекер и комерцијализовао је до неслућених висина. 

Ко зна која се музика слушала 60-их зна и за Чабија Чекера, али Забавник увек зна и оно што је можда заборављено. Наиме, Чаби Чекер је најпре био продавац, и звао се Ернест Еванс. Док је стајао за тезгом, волео је да певуши, и то тако добро да га је његов послодавац одвео у музичку кућу Cameo ParkWay и ... звезда је рођена.

Какве ципеле носи овај век, шпицасте или с четвртастим врхом, могао би у сваком веку да пита неки гост из будућности јер су се шпицеви и четрвртасти врхови на ципелама стално смењивали као историјски модни трендови. А разлози нису били везани за укус и естетику oblačenja, него за краљевске прсте. Тако је бар било крајем 15. века када је француски краљ Шарл VIII, познат и као Шарл Љубазни, загазио у своју владавину.

А он је баш био стамен владар, своју владарску фигуру држао је на стопалима од по 6 прстију, које је тешко було обути у шпицасте ципеле. И да би Шарл VIII историји оправдао свој надимак и остао Љубазни, а не Жуљевити, обућари су му направили ципеле са затупастим врхом. Видели дворјани, видео и народ, видели сви и пожелели краљевски комотно да газе. Тако је било бар до Шарлове 28-ме, када су му последњи пут обули ципеле с четвртастим врхом.

Аутор Мирјана Блажић. 

Насловна фотографија: Марсел Дишан
 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво