Новости дана

Србија жели да буде део Европске уније, али се не стиди односа са Русијом и Кином, јер је то начин да земља обезбеди напредак и бољи квалитет живота грађана, поручио је у Београду председник Александар Вучић, после састанка са председником Чешке Милошем Земаном. Вучић је на заједничкој конференцији за медије рекао да су Србија и Чешка утростручиле спољнотрговинску размену, која ће ове године бити 1,15 милијарди евра. Истакао је да је са Земаном, који је искрени пријатељ Србије и српског народа разговарао о тешкоћама са којима се Србија суочава на европском путу и у односима са Приштином.

Председник Земан, који не дели став чешке владе која је признала самопроглашену независност Косова, најавио је да ће за месец дана, на састанку уставних власти у Прагу, поставити питање да ли је могуће повући признање независности Косова.

Он је претходно подсетио да је Хашки трибунал покренуо истрагу ратних злочина на Косову, због чега је косовски премијер поднео оставку.

„Изразио бих с тим у вези лично мишљење да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да буде део заједнице демократских земаља" подвукао је Земан.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је одлука покрајинске изборне комисије да одузме право гласа Србима са личном картом Републике Србије противна законима скупштине у покрајини и представља покушај да се административном мером Срби, у политичком смислу, збришу са Космета. Ђурић је оценио да је реч о политичком прогону који не сме бити дозвољен и позвао је међународну заједницу да реагује.

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац изјавио је на конференцији за медије да није четник, као ни дежурни кривац за поруке које се размењују између Србије и Хрватске. У вези са захтевом неких странака и појединаца да се извини због изјава о наводном упоређивању данашње Хрватске и усташке НДХ, Пуповац је подсетио на то да је он у Хрватској био називан разним именима и да ни од кога није тражио извињење. Навео је да његова странка још није одлучила да ли ће остати у владајућој коалицији, те да ће о томе бити речи на данашњем састанку страначких органа и наредних дана у разговору са коалиционим партнерима.

Вршилац дужности америчког саветника за националну безбедност биће Чарлс Куперман, досадашњи заменик Џона Болтона, саопштено је из Беле куће. Пошто је председник Доналд Трамп на Твитеру објавио да је отпустио саветника за националну безбедност, појавиле су се информације да су он и Болтон имали размирице у вези са бројним спљнополитичким изазовима, од Авганистана до Ирана. Саветник иранског председника Хасана Роханија изјавио је да отпуштање Џона Болтона представља неуспех "стратегије максималног притиска" Вашингтона на Техеран.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић.

Уредник вести: Ненад Селаковић.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи