Моја књига

Бојан Ђорђевић, историчар књижевности, говори о томе зашто воли књигу песама ''Летопис Перунових потомака'' Десанке Максимовић.

Збирка песама ''Летопис Перунових потомака'' објављена је 1976. године и представља историјски спев с темом из најраније историје Словена на Балкану. Попут збирке ''Тражим помиловање'' и ова књига представља својеврстан поетски дијалог са историјом. Песникиња се у овој збирци, поред говора о давној прошлости, о добу примања хришћанства, окреће и њој савременом тренутку, при чему се залаже за братску слогу Срба и Хрвата.

Наш саговорник говори о томе како се у раним тинејџерским данима први пут сусрео са овом збирком, и како је она пробудила његово интересовање за поетско стваралаштво Десанке Максимовић. Бојан Ђорђевић ради као професор архивистичких наука на Филолошком факултету у Београду на Катедри за библиотекарство и информатику. Области истраживања су му књижевност старог Дубровника и Боке Которске,  српско-хрватске књижевне везе, као и историја српске културе. Објавио је једанаест књига и велики број стручних радова. Спољни је сарадник Института за књижевност и уметност у Београду. Актуелни је управитељ задужбине ''Десанка Максимовић''.    

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Музички уредник: Драгомир Станојевић
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво