Код два бела голуба

In memoriam: Владимир Величковић (1935-2019)

Поводом одласка нашег чувеног сликара, члана Српске академије наука и уметности и Франсцуске академије лепих уметности, Владимира Величковића, у вечерашњој емисији ''Код два бела голуба'' слушаћемо његова сећања у којима се он осврће на свој животни и стваралачки пут, као и његова размишљања о сликараству.

Владимир Величковић рођен је у Београду 1935. године. Завршио је Архитектонски факултет у Београду. Од 1962. до 1963. године био је сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића у Загребу. Сели се у Париз 1966. године. За професора на École Nationale Supérieure des Beaux-Arts у Паризу је изабран 1983. године и на том месту остаје до 2000. За члана Српске академије наука и уметности изабран је 1985. године. Одликован је највишим француским признањем из области културе и уметности, Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres и витешким орденом Легије части. Изложбе приређује од 1951. године. Излагао је у већем броју земаља Европе и Америке. 

Владимир Величковић је својим сликарством суочио са темељним проблемима који дехуманизују људски свет. Његово стваралаштво проистекло је из свести о човеку који је истовремено узрок и жртва перманентног насиља. Круг мотива које у свом сликарству најчешће користи (човек, пас, пацов, справе за мучење...), пружа богатство психолошке и симболичке мисаоности које варирају од слике до слике, од циклуса до циклуса, пратећи увек, својим значењима, идеју водиљу и потврђујући тиме интегритет његовог целокупног стваралаштва.

Емисија ''Код два бела голуба'' посвећена Владимиру Величковићу реализована је 2013. године.

Аутор емисије: Хана Гадомски.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво