Недељом за село

Товљачи јунади и даље су у проблему јер бикове нико неће , чак ни по цени која је испод два евра. У Министарству пољопривреде очекују да ће ускоро поново кренути извоз јунетине у Турску, што би требало да погура и потражњу и цене. У међувремену, Влада Србије донела је одлуку да, преко Робних резерви, сточарима понуди кукуруз у замену за товну јунад. Они, међутим, кажу да им то не решава проблем.

После жетве сунцокрета, соје и кукуруза, а уочи почетка јесење сетве, стручњаци саветују пољопривредницима да анализирају земљиште, што је основ за доношење рационалне одлуке о количини и формулацији минералних ђубрива које је потребно применити на некој парцели. Производња шљива у Србији је подбацила, а ниска је и откупна цена. Зато се многи одлучују да не беру шљиве, него да их прераде у ракију. Због ниских цена воћа, Драган Јовичић из села Гуњаци у општини Осечина, још пре 8 година прешао је на прераду. Од купине производи вино, од малине и шљиве ракију, а уз то шљиву и суши. И добро му, каже, иде.
Србија је међу ретким земљама које имају идеалне услове за производњу ораха. Међутим, тек уназад неколико година почели су да се подижу већи засади. О томе су нам причали Иван и Биљана Газибарић, власници расадника ораха из Сталаћа.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара