Време спорта и разоноде

“Човек амфибија”- тако у шали колеге зову момка с наше насловне стране, трофејног аутомобилисту Немању Миловановића. Он и његов верни "сеат леон рејсер" недавно су на чувеном Гробнику у Ријеци, упркос незапамћеној киши, потом и поплави на стази, возили  као да је сунчан дан и на крају освојили прво место и нови пехар у програму шампионата Централно-европске зоне. Претходно је освојио обе трке у Залужанима крај Бањалуке, у оквиру истог такмичења, прошлог викенда био одличан други у Словачкој, а овог викенда саставни је део кружне ауто-трке “Награда Београда Ушће 2019 - Меморијал Мирко Бутулија”. У нашу емисију долази право са последњег тренинга, па ћемо имати прилике за фини летњи разговор с аутомобилским шампионом, који је- уз то- добар супруг и тата двоје љупких малишана.

Драги саговорник у студију ове суботе биће нам и голман ватерполо репрезентације Србије Димитрије Ристичевић. Поред неизоставне приче о државном тиму, причаћемо и о његовом ангажману у клубу Нови Београд 11. април, који ће ове године играти у нашој елитној лиги, док ће "млађи брат" ове екипе- Новобеоградски вукови- покушати да пружи што боље партије у Првој Б лиги. Димитрије је, претходно, био члан Партизана, Марсеја и Катаније, али- како каже- није могао да одбије позив клуба кога је, у улози, тренера, преузео Владимир Вујасиновић, прослављено има српског и европског ватерпола. Клуб је, вели Димитрије, веома амбициозан и добро организован, што је све скупа утицало на његову одлуку коме ће се царству приволети.

Наш познати гитариста, аранжер и продуцент, иначе саставни део концертних постава Здравка Чолића и Кикија Лесендрића, поносни власник чак девет албума инструменталне музике различитих жанрова, Владан Вучковић Паја такође ће нас обићи у студију ове суботе, и то не сам. С њим је и син, Алекса Вучковић, фронтмен тинејџерске атракције, групе „Лифт", која је недавно објавила албум- првенац за ПГП РТС. Паја и Алекса представиће нам се својим верзијама познатих светских хитова, уживо испред микрофона Радио Београда 1, јер вечери с таквом музиком и у таквом, искључиво породичном елементу, све чешће одржавају у клубовима Београда и широм Србије.

Радио Београд 1 увек прати сва велика европска и светска дешавања у свету спорта, тако је и сада наш колега Слободан Малетић у Кини, на Светском првенству у кошарци, одакле преноси утакмице и прави интересантне разговоре, неке од њих чућемо током поподнева. Коментаришемо и жреб за завршну фазу европских фудбалских купова, пратимо резултате утакмица Линг Лонг и Прве лиге Србије, као и важнијих шампионата Старог континента. Саговорник нам је и атлетичар Елзан Бибић, у поводу позива за учешће у репрезентацији Европе у дуелу са Сједињеним Америчким Државама, који је заказан за 9. и 10. септембар на стадиону Динама у Минску. Бибић је, иначе, пре неколико дана, у Крушевцу, освојио још једну титулу првака Србије, у трци на три хиљаде метара, доста разлога и мотива за разговор са овим врсним спортистом.

95 година Радио Београда обележава се достојанствено и- радно. После сјајног концерта испред уметничког павиљона Цвијета Зузорић, под називом Сав тај џез, 7.септембра на платоу испред Жупаније у Сомбору, биће одржан концерт "Класику, молим" Симфонијског оркестра и Хора РТС, под диригентском управом Бојана Суђића. У четвртак 12. септембра у 20 часова, у сарадњи са Забавном редакцијом наше Телевизије, 95 година Радио Београда биће обележено и гостовањем РТС Каравана "Најлепше народне песме" у Косовској Митровици. И то није све, више детаља нашим поштованим слушаоцима изнеће колега Ранко Стојиловић, који је такође учесник данашњег издања породичног магазина Радио Београда 1.

Дивних манифестација не недостаје ни преласком августа месеца у септембар, бројне ћемо најавити и данас, како бисмо скренули пажњу слушаоцима, да нешто не пропусте. У Сићеву се од 2. до 9. септембра одржава међународна ликовна колонија "Сићево 2019". Дом омладине Београда наставља своју серију концерата испред популарног "Зидића "под називом "Джез за Д", 7.септембра представиће се суботички дуо "Dharma". У Сремским Карловцима је од 6. до 8. септембра "Карловачка берба грожђа", док се у древном граду на Дунаву одржава традиционална "Смедеревска јесен". Најављујемо и ликовну колонију "Гружанска јесен", као и још једну познату манифестацију, београдски "Фиш Фест", који се дешава од 5. до 8. септембра на Дорћолу, на дивној локацији крај Небојша куле.

У Бачкој Тополи се одржава "Експо 2019", сајам пољопривреде, привреде и вашар заната и рукотворина. "Пчеларство као изазов за очување традиције, здравља и извора прихода"- назив је програма који се дешава у Бачком Новом селу. У Долову и ове године организују традиционалну "Штрудлијаду". У Буковцу- "Трн у оку"- светски изазов у планинском скејтборду, дисциплина бордер крос. "Мамут фест" дешава се наредног викенда у Кикинди, док ће се Нови Сад претворити у "Piano City". Хуманитарна утакмица "ОФК за живот", у организацији удружења "Заједно за живот", биће одржана 4. септембра на Омладинском стадиону на Карабурми. Још једно хуманитарно вече, али уз фестивал кафанске музике, очекује нас 6. септембра на Душановцу, испред ресторана "Уранак". Овогодишња тестирања кандидата за основни курс Горске службе спашавања Србије почињу сутра на Ади Циганлији, а одржавају се и у другим градовима. 

Престижну награду "Данко Поповић" за најбољу књигу приповедачког и романескног жанра добила је Весна Капор, за књигу приповедака Венац за оца. Удружење визуелних уметника Ужице позива на отварање групне изложбе под називом "It's ok, I know what I'm doing", наредног петка. Данас је отворена Емпатија, изложба видео-радова студената Факултета примењених уметности из Београда и Академије примјењених уметности из Ријеке, поводом међународног дана несталих лица. Београдска Галерија 73 своју колекцију прекјуче је изложила у Музеју македонске борбе у Скопљу. У Кладову се одржава дводневна манифестација "Казан култ", у организацији Библиотеке Центра за културу Кладово, у партнерству са удружењем "Дунав Фест" Београд и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. И у Банату редовно мисле на културу и спорт-  данас је отворена изложба под називом „Први век рвачког спорта у Зрењанину и његовој околини: 1919-2019". Аутори изложбе су мр Војислав Матић и проф. др Роберт Молнар, бивши успешни рвачи и дугогодишњи спортски радници.

Међународни фестивал анимираног филма "Аниманима" одржава се од 4. до 7. септембра у Чачку, у истом граду на Морави дешава се и рок фестивал "ПРиЧА- пиво, рок и Чачак", биће и гостију из иностранства. Друго издање једнодневног фестивала "Rurban Day ", у оквиру ког ће публика уживати у споју руралног амбијента и урбане културе, одржаће се у суботу 7. септембра у Мокрину. Удружење грађана "Рођен негде доле" почиње нову сезону жестоких рокенрол концерата у Свилајнцу и креће са реализацијом пројекта "За корак ближе", који је под покровитељством општине Свилајнац, лед  вечерас пробијају гости из Русије, група "Plush Fish ",  ска- реге бенд из Москве. У петак, 6. септембра "Point Blank ", први ауторски блуз бенд у старој Југославији, свирком обележава 35 година стваралаштва, целовечерњим наступом у клубу "Блуз и пиво".

И ове суботе предлогом јеловника за недељни ручак обрадоваће нас витез кулинарства, академик гастрономије и човек из Гинисове књиге рекорда Милијан Стојанић. Све остало у емисији биће, трудићемо се макар- храна за душу.

Уредник и водитељ је Жељко Стефановић  

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво