Новости дана

И овог викенда велике гужве и колоне на граничним прелазима. Најдуже задржавање је на Хоргошу, где се у колони дугој 5 километара на излазу из земље чека од 8 до 10 сати. На Келебији је задржавање 2 сата, на Батровцима око сат времена, Гостуну 45 минута. На осталим прелазима нема дужих задржавања. У току дана се очекује повећање броја возила на граничним прелазима, па се путницима који путују ка Мађарској препоручују прелази који су у близини Сомбора, као што су Бачки Брег, Растина или Бајмок.

Председник Александар Вучић разговарао је с професором Стојаном Раденовићем, једним од најцитиранијих математичара у свету, и поручио да ће држава учинити све да задржи научнике који су допринели да наш универзитет буде високопласиран на Шангајској листи, укључујући значајно повећање плата у науци. Раденовић је један од најцитиранијих математичара света и раније је научне радове потписивао за Универзитет у Београду, али га је у међувремену ангажовао Универзитет краљ Сауд у Саудијској Арабији да за њих потписује научне радове што је негативно утицало на пласман нашег Универзитета на најновијој Шангајској листи.

Због великог броја пожара у бразилском делу Амазоније председник Жаир Болсонаро наредио је слање војске која ће помоћи у гашењу ватре. До одлуке је дошло после великог притиска лидера Европске уније, и саопштења Француске и Ирске да неће ратификовати трговински споразум са земљама Латинске Америке ако Бразил не учини више на гашењу пожара. За то време у многим земљама Јужне Америке организовани су протести због начина на који се бразилски председник односи према ситуацији у Амазонији. Пожарима је захваћена и Боливија, посебно пограничне области према Парагвају.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да лидери Г7 "не могу да остану неми" пред пожарима у шумама бразилске Амазоније и да ће апеловати да се учини све како би се ватрена стихија зауставила. Она је рекла да Немачка подржава позив француског председника Емануела Макрона да се на самиту Г7 који почиње у Бијарицу, разговара о пожарима у Амазонији. Очекује да ће лидери послати јасан позив да се све мора учинити како би се зауставили пожари у прашуми која представља „плућа планете".

Уредник и водитељ: Слободан Петровић.

Уредник вести: Тина Амић.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво