Време спорта и разоноде

Двадесет трећег јуна пливач Вук Челић, члан Војводине, освојио је олимпијску норму сјајним резултатом у Риму на трци на 800 метара, оборивши сопствени рекорд у овој стази. Прошлог викенда одржано је и првенство Србије у овом лепом и здравом спорту, Челић је постао двоструки шампион државе, у дисциплинама које су његова специјалност, на 800 и 1500 метара. Више него јаки разлози за лаки поподневни разговор с овим успешним спортистом, који се - по завршетку напорне и успешне сезоне - одмара у родном граду, у `српској Атини`. Заслужени предах, само на кратко, прекида ради гостовања у породичном магазину Радио Београда 1.

Кошаркаши Србије су забележили сјајне резултате на недавно завршеном Светском првенству за ветеране и освојили златну и сребрну медаљу. На планетарном такмичењу ветерана, одиграном у Еспу, предграђу Хелсиникија, шампиони су постали ветерани у конкуренцији 45 и више година, док су 50-годишњаци (и старији) заузели друго место на турниру. Ово нису прва признања за наше старије кошаркаше, али свакако добро дошу као подршка, инспирација и увертира за такмичење актуелних репрезентативаца, не бисмо имали ништа против да понове тако добре резултате старијих колега. О новим успесима `пензионера у патикама`, који на паркету играју скоро као у најбољим данима, говориће нам гости у студију Радио Београда 1, чланови `златне` селекције ветерана, Иван Јевђенијевић и Лазар Радуловић, као и представник `сребрног` тима Љубиша Јовановић. 

Боксерска репрезентација Србије завршила је тронедељне базичне припреме на Златибору, уочи Светског првенства, које ће се у септембру одржати у руском Јекатеринбургу. Нови селектор Милан Пиперски са сарадницима је окупио момке с којима рачуна за предстојећи шампионат. Момке, уз остале, пазе кондициони тренер Игор Томашевић, као и боксерски стручњаци Миодраг Милић, Мане Марчета и Братислав Пешић, они воде рачуна о `својим` боксерима, који су саставни део државног тима. Пиперски, некадашњи боксерски ас и свесловенски првак, носилац бројних трофеја, истиче тимски дух на припремама и верује у боље сутра српског бокса. Наши најбољи боксери сада су, после базичних припрема, у главном граду, где остају недељу дана, селектор ће нам испричати део онога што су замисли он и његови сарадници,а биће прилике да евоцирамо успомене и на његову успешну боксерску каријеру, препуну трофеја.

И ове суботе на нашем програму пратимо актуелна дешавања из света спорта и културе, јавног и уметничког живота, али и бројне манифестације које се дешавају широм наше лепе Србије. Већ данас, у Врбасу се одржава други `Харт рок фестивал`, док у Врњачкој Бањи почињу десети по реду `Дани Бате Стојковића`. У Лапову се обележава 100 година од како је на свом месту црква Свете Петке. Група `Гарави сокак`, поред осталих ритуала, има и онај да сваког лета музицира на летњој позорници у Гардошу, тако ће бити и вечерас, уверава нас лидер групе Бане Крстић.

Уз остале, најављујемо и манифестације `Трстеник на Морави`, затим `Фестивал ветрењача` у Кањижи, као и међународни дечји фестивал фолклора `Лицидерско срце` у Ужицу. И у Лебану ће бити фолклора, правог, на смотри `У ритму јабланичког срца`. У Врањској бањи ће се одржати `Дани каранфила`, препоручујемо и фестивал изворне музике у Приликама код Ивањице, као и `Mountin Music Fest`, чији су домачин Дивчибаре. Од 15. до 18. августа мерак за све посетиоце Ниша - још једна традиционална манифестација, под називом `Дани бурека`.

Сутра, у Сремској Митровици дешава се међународни `Срем фолк фест`. Удружење `Авантуристичка мрежа` организује `Outdoor Fest Jerma`,на истоименој реци крај Пирота. Од 15. до 19. августа су Рашке духовне свечаности у манастиру Градац. Скрећемо пажњу и на Словачке народне свечаности у Бачком Петровцу. Дани преображења обележавају се, поред осталог, и у Брусу и Трговишту. Dragon Boat код нас доживљава експанзију, али поред све већег броја заљубљеника у овај спорт, треба истаћи и једну посебну екипу, коју чине жене оперисане од кацинома дојке. Нагласак је на дружењу, тимском раду, али даме се радо и успешно надмећу с другим такмичарима. Све то у оквиру акције `Веслај и победи`, о којој нам говори наша колегиница Зорица Кубичек, такође учесница у овом пројекту. 

Реал Мадрид, клуб којı је креирао историју фудбала, проглашен је од стране ФИФА за најбољı клуб у 20.веку. Краљевски клуб ће по први пут демонстрıрати своју фудбалску метеологију за развој младих играча у Србији, и то у Нишу, дакле- Реал Мадрид у посети Реалу с Нишаве. Карикатуре о шајкачи Горана Ћеличанина биће представљене данас у Крушевцу. Најављујемо и шести по реду Камп класичне музике у Зајечару. Шта, како и колико јести у овим тропским данима? На то питање одговор нам овог поподнева даје Милка Раичевић, нутрициониста-дијететичар и породични ароматерапеут. Чућемо и Петра Теодоровића, младог тенисера, првака Србије у категорији до 16 година, двометраша, од пре неки дан и освајача још једне медаље у каријери. Наиме, мушка тениска селекција наше земље постала је вицешампион Европе у овом узрасту, на такмичењу које је одржано у месту Ле Тук у Француској. 

У сарадњи са Министарством за рад запошљавање борачка и социјална питања Републике Србије, СК `Вашариште` из Крагујевца организовало је пројекат под називом `За једнаке могућности`. Идеја је била да деца са дијабетесом и деца која немају финансијских могућности имају бесплатан боравак на Кампу `Деки 5` ( Копаоник), који се ове године реализовао у три смене, последња се завршава управо данас. Услуге кампа користила су деца са дијабетесом, која су у пратњи стручног тима ( докторка, медицинске сестре и три пратиоца) равноправно и безбедно тренирала и уживала кроз едукативне и спортске садржаје. Ваља напоменути да СК `Вашариште` већ осам година спроводи активности под слоганом `Спортом против дијабетеса`, до сада је обухватио око 130 кампера са или без здравствених проблема, о чему ће нас детаљније информисати координатор пројекта Борко Маринковић.

Пре три дана физички смо се опростили од Светислава Вуковића, истинске легенде водитељског заната и једног од људи који ће вазда, за вјек и вјекова, бити синоним за Радио Београд и нашу целу кућу. Перфектни изговор и дикција, урођени шарм, таленат за све чега се дотакао у животу, спремност да увек помогне колегама и подели који драгоцени савет- то су тек неке од ствари које су начиниле вечним нашег `тата Свету`, како смо га од миља звали. Од несуђеног пилота до мага радио таласа, од учесника у првом југословенском фото стрипу до освајача свих могућих медијских и еснафских награда, од родне Штитарице крај Мојковца, до вођења свих најзначајнијих манифестација у земљи. Честит човек, врхунски професионалац, одан супруг, отац и дека - све то и још много више био је Светислав Света Вуковић, чије ћемо бројне хитове за које је писао стихове слушати током овог поподнева, у емисији који је с успехом водио 16 година и донео јој огромну слушаност и популарност. Докле год је буде, Светино име ће се помињати с респектом, поштовањем, осећајем одговорности да се не наруши оно што су стварале и креирале такве легенде.

Пратићемо, наравно, учанк наших одбојкаша на квалификационом турниру за ОИ, најавити дуел кошаркаша Србије и Литваније, пратити резултате утакмица фудбалских шампионата који су у току и ослушкивати вести са свих страна, из света који нас окружује. Витез кулинарства Милијан Стојанић ове суботе јавља нам се из Гуче, па треба веровати да ће и предлог јеловника за недељни ручак бити везан за неки од специјалтитета овог краја и манифестације `Златна труба Драгачева`. 

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић.

 

 

 



 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво