Моја књига

IN MEMORIAM

Милан Туцовић, сликар и вајар (1965-2019)  

Милан Туцовић, један од најзначајнијих сликара своје генерације, изненада је преминуо данас у Београду. Рођен је 13. септембра 1965. у Пожеги. Дипломирао је вајарство на Факултету примењених уметности у Београду. У свом уметничком изразу држао се мало по страни од актуелних трендова нашег времена. Сигурност и јасноћа његовог сликарског језика проистицала је из верности фигурацији и људском лику. У сликарству Милана Туцовића виде се корени вајарства, првог уметниковог позива, али и трагови југословенског надреализма и његовог продужетка кроз струју "фантастичног сликарства" чији је теоретичар и практичар био сликар и писац Леонид Шејка. Поступком магичног реализма, укрштањем и довођењем елемената опажајног, реалног света у надреални поредак стварао је метафизичке светове у којима је све стало, и време и покрет.

У знак сећања на Милана Туцовића, чућемо емисију "Моја књига" из 2016. године, у којој је уметник говорио о великом маштару светске књижевности, Хорхеу Луису Борхесу, и о књизи Борхесових изабраних песама, прича и есеја. Милан Туцовић је говорио о томе зашто је чувеног аргентинског писца више пута сликао, како су се на његово стваралаштво одразили Борхесово преплитање сна и јаве, реалности и фантастике; шта му његова дела значе и како је изгледао његов први читалачки сусрет са Борхесом.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић



Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво