Гости из прошлости

„Фотографисати значи истовремено нишанити и главом, и оком, и срцем. Фотографија није као сликарство. Када фотографишете, креативност траје једну секунду. Ваше око мора да види композицију или израз који живот нуди, и ви морате знати, захваљујући интуицији, када да притиснете дугме на фото-апарату. Тај моменат је за фотографа креативни моменат. Уколико га пропустите тада, онда је заувек изгубљен. Фотографија је тренутни чулни и интелектуални чин, израз света визуелним путем, али у исто време и непрестано преиспитивање чињеница у делићу секунде” - говорио је "отац модерне фотографије", француски фотограф Анри Картије-Бресон.

За америчку фотографкињу, Доротеу Ланг, која је међу најзначајнијим у области документарне фотографије, "фото-апарат је средство које учи људе да виде без фото-апарата", а америчком авангардном фотографу Мену Реју замерали су да је помешао сликарство и фотографију.

Његов одговор увек је био: "У свему што сам радио, одувек су постојале две теме: слобода и задовољство. Кажу ми да сам испред свог времена, ја сматрам да су други у заостатку с временом"

За  једног од "очева фото-журнализма", Алфреда Ајзенштата, важније је било да се "клик" догоди с људима, него на окидачу фотоапарата: "Живимо у свету састављеном од низа пролазних тренутака, а сваки од њих може носити нешто значајније. Дође тренутак када делујемо инстинктивно. Онај између ока и прста сличан је електронском пулсу. Но, и то је предуго..."

Ајзенштатов фотографски мото био је - што једноставније, а за америчког фотографа Елиота Ервита, познатог по црно-белим фотографијама ироничних и апсурдних ситуација, фотографија је уметност посматрања: "Реч је о проналажењу нечег занимљивог у обичном... Открио сам како су фотографије мало повезане с оним што видите, али веома су повезане с начином на који осећате виђено. Суштина фотографије је да не морате да је објашњавате речима."

Такве су и наше данашње гошће из прошлости - фотографије које причају приче.



Аутор и уредник - Мирјана Блажић



Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво