Време спорта и разоноде

Таргет спринт представља комбинацију трчања и гађања из ваздушне пушке, представља варијанту између летњег крос- биатлона и стрељаштва. Наша данашња гошћа Милана Симић трострука је првакиња државе у овом спорту, освојила је низ међународних турнира. Свестрана какава јесте, Мима се бавила и атлетиком, а тренутно је физиотерапует у Одбојкашком клубу Војводина, актуелном прваку државе. На Медицинском факултету у Новом Саду завршила је основне академске студије медицинске рехабилитације,тренутно је на мастер студијама. У друштву тако обдарене гошће, лакше је поднети ових тридесет и нешто степени, с које год стране радио апарата се налазили.

Skyrunning постоји стотинама хиљада година, али не као спортска дисциплина и не у форми по којој је сада препознатљив у свету. Стотинама, па чак и хиљадама година уназад, видимо да су планине биле веома важна карика у развоју човечанства, некада су биле главна уточишта.Људи су у планине одлазили углавном из нужде: због рата, верског прогона, лова, кријумчарења...Често и из чисте људске радозналости за нечим што је мистично, тешко достижно, недокучиво. Марија Ђорђевић, пак,  2018. годину је успешно завршила као 2. жена у оквиру Skyrunning лиге Србије. Ове године, вели наша гошћа, жели да окуси чари међународне skyrunning сцене и нестварних предела који отварају нове видике и доносе нова искуства. Постала је део ASICS Frontrunner-a , спортиста који промовишу кретање као вид здравог живота. Учествовала је на 3 планинске трке (Водно-Матка траил у Македонији 26км са 1850м успона, Jerma Golden trails 30км са 2000м успона и Sky race Стара планина 36км са 2400м успона) и на све три освојила прво место у женској конкуренцији.

Како је ово иначе емисија која третира дешавања из света спорта и културе, летњи дани су као поручени и за лаке разговоре из света уметности. Придружиће нам се Ива Лековић, па ће бити речи о 50. Златном перу Београда, затим Ликовној колонији у Вршцу, као и о недавно завршеној 51. Мајској изложби УЛУПУДС-а. За Иву, докторанда на Факултету драмских уметности, историчарку уметности, и кустоса ликовних поставки, никада нема предаха, инспирације не недостаје, део тога поделиће и са нашим слушаоцима.

Манифестација „Вождовачке летње вечери" одржава се и ове године у организацији Општине Вождовац, Вождовачког центра „Шумице" и Удружења „Ленон" и трајаће до 31. августа. Свечано отварање било је синоћ у атријуму овог здања, познатог и као једног од најагилнијих када су у питању спортска дешавања. Данас ће са нама бити Предраг Вуковић Пеђолино и најавити шта ће то Београђани и њихови гости моћи да виде током лета, у виду програма замишљеног као уметничко- културна понуда за све генерације, какав је случај и са нашом емисијом.

Алекса Јелић, поп музичар и балетски уметник, после дуже паузе објавио је нови албум под називом „Метаморфоза".  " Метаморфоза је промена, некада нас живот натера на то, а некада се сами одлучимо на трансформацију јер нам више није добро у истој, старој кожи. То су промене које мењају из корена, терају да се поставимо, препознамо, заволимо, прихватимо. Тај процес уме да буде доста болан, али је неопходан и потребан" - истиче Алекса, један од изданака чувене музичке фамилије Јелић, најављујући нови албум и сингл "Трубе свирају", кога ћемо слушати током овог јулског поподнева.

На највећем спортском такмичењу на свету које окупља децу целе Европе која су лечена од рака,  српски "Нурдор" тим освојио је девет медаља. Иако су имали проблема са новцем за пут, осморо младих из свих крајева Србије, вратило се из Москве са четири златне медаље, три сребрне и две бронзане. Тренер Ђорђе Корора сматра да су игре важне зато што деца кроз спорт врате осећај страсти и такмичарског духа, смелости, храбрости, сјаја живота који им је неопходан после дуге и тешке болести. О томе ће нам испричати и данас, уз утиске са првенства одржаног у Русији.

Пратимо, разуме се, све актуелности из света спорта, како домаћег, тако и међународног. Синоћ је, победом у гостима новајлије у елитном друштву, екипе ТСЦ-а из Бачке Тополе на Душановцу, започело ново издање Линглонг Супер лиге Србије у фудбалу. Звезда вечерас дочекује екипу Јавора, Партизан сутра гостује у Срему, саставу Инђије, повратника у овај ранг такмичења. Наш саговорник је и Милан Пиперски, нови селектор боксерске репрезентације Србије, која се на Златибору припрема за наредна велика такмичења.

Најзад,  наши ватерполисти чекају ривала у четвртфиналу Светског шампионата у Јужној Кореји. Недостаје нам чак седам стандардних репрезентативаца, али младићима у базену у Гвангџуу не недостаје ни срца ни умећа. Са Светског првенства и данас нам се јавља новинар Радио Београда 1 Милан Биговић.

И ове суботе, навикли смо слушаоце на то, пратимо читав низ туристичко- културних манифестација које се одржавају широм Србије. У селу Даросава код Аранђеловца одржава се Сабор дечјег фолклора "Шумадијски бисери". У току је још један "Етнофест" у Чачку. Све је спремно за Туристичку дунавску интернационалну регату `ТИД`. На Палићу се спремају за фестивал екелктронске музике "Summer3P". Подно чаробног Златара, од 25. до 28. јула одржава се "Златар фест", у Новој Вароши и оближњим местима посетиоцима- намерницима Златарци дају душу, и то на длану.

Најавићемо и предстојеће "Дане Лајковца", Сајам сеоског туризма у Рудном крај Краљева, обележавање јубилеја боја на Дубљу. У Лебану се одржава музички "Теодора фест", у Голупцу "Сајам Дунава", а у Владичином Хану музички фестивал "Overload". Све је спремно за "Равноселску фијакеријаду". У Кучеву су завршне припреме за републички фестивал "Труба Мирослава Милета Матушића", док клуб екстремних спортова "Пустолов" организује међународну веслачку регату "Дунавске авантуре" у Старим Бановцима.

У Темерину ће се одржати међународна ликовна колонија "Такт", а у Медвеђи традиционалне "Гејзерске ноћи". Наредног петка, поводом славе манастира Светог Архангела Гаврила у Ковиљу, Дом културе Ивањица и Удружење изворних певачких група "Стари Влах" организују културно- уметнички програм. Покрет горана Новог Сада организовао је трећи еко камп под називом "Цветољуб". Наредне суботе, у насељу Леанка, еколошко - рекреативни догађај чији је циљ да представи природне, културолошке и етнолошке лепоте западног дела Специјалног резервата природе Делиблатска пешчара. Не би никако требало пропустити ни "Дане сјеничке пите", јер је овај крај познат, поред осталог, управо по питама и сјајном сиру, па све то још зачињено дивним, свежим, чистим ваздухом.

Ни врели летњи дани екипи ове емисије не сметају да нађу довољно занимљивих саговорника, да скрену пажњу слушаоцима на лепе и интересантне догађаје и дешавања из свих сфера живота. Неће изостати  ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда, Милијана Стојанића.

                                   
Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво