Новости дана

Председник Француске Емануел Макрон завршио је дводневну посету Србији, а до авиона на аеродрому "Никола Тесла" испратио га је председник Александар Вучић, уз црвени тепих и постројену Гарду Војске Србије.

Другог дана посете Београду, француски председник је, заједно са председником Вучићем, на Калемегдану, разговарао са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих, која је пројекат у оквиру Берлинског процеса. Срео се и са уметницима и истакнутим јавним личностима наше земље, који представљају спону између Србије и Француске.

Председник Александар Вучић је у изјави новинарима на Калемегдану, после разговора са студентима Канцеларије за младе, рекао да ће следећи састанак Београда и Приштине у организацији француског председника Емануела Макрона највероватније бити у септембру. Навео је како не воли да пребацује кривицу на другу страну и да треба сачекати да велике силе ураде свој посао. Вучић је истакао да ће се док је жив залагати за компромис када је реч о Косову и Метохији. Оценио је и да је посета Емануела Макрона била посебно важна због емоција које је исказао према српском народу. Вучић каже да је Макрон успео да „купи срца" људи обраћањем на Калемегдану.

Кандидаткиња за председницу Европске комисије Урсула фон дер Лајен заложила се за снажнију улогу Европске уније у борби против климатских промена, остваривању социјалне правде и једнакости, за владавину права и ефикаснију спољну политику Уније истичући да јој је циљ уједињење и јачање Европе. Током представљања програма пред посланицима Европског парламента у Стразбуру, Фон дер Лајен је у први план ставила питање климатских промена и најавила рад на „климатски неутралној Европи до 2050-те године". У вези са Брегзитом, поновила је како је спремна да прихвати даље одлагање уколико је то потребно из оправданих разлога. Гласање о кандидатури Урсуле фон дер Лајен предвиђено је за 18 часова. Да би била изабрана мора да добије поверење више од половине од 751 посланика Европскг парламента.

Виши суд у Београду поново је осудио на 12 година затвора Дејана Пузигаћу, са монашким именом Сава због учешћа у убиству француског навијача Бриса Татона у Београду 2009. године. То је трећа првостепена пресуда Пузигаћи. На њу, и одбрана и тужилаштво имају право жалбе Апелационом суду. Подсетимо, у том случају, Ђорђе Прелић је правоснажном пресудом осуђен на 10 година затвора, а осталих 12 оптужених су већ пуштени из затвора на условни отпуст или су издржали затворске казне. Татон је тешко повређен у тучи навијача Партизана и Тулуза из Француске на Обилићевом венцу 17. септембра 2009. године, а 11 дана касније је преминуо у болници.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво