Код два бела голуба

У уводној речи каталога за изложбу „Васа Поморишац - од традиције до модерне“ која је организована поводом 125 година од рођења сликара, историчарка уметности Оливера Скоко о овом сликару је записала:

"Од почетних реалистичких основа, преко експресионистичких и сецесијских уплива, па све до присутнијег конструктивизма, Поморишац је био час анахрон, час актуелан, једнако и конзервативан и савремен. Умео је да буде монументалан и у малим форматима, управо као и у великим; знао је да нас подсети на ренесансну слику кад смо навикли да је видимо једино у музејима; показао нам је да декоративност није мање важна од аутентичног израза и коначно, константно нас је враћао у прошла времена кроз народну поезију и ликовна сведочења која нам је оставио обилазећи средњовековне манастире."

"Искушење св.Антонија","Карташи", портрет Миланке Васиљев ,"Композиција" "Алегорија смрти" само су нека од дела која говоре управо о разноврсности   стваралачког опуса Васе Поморишца. Сматрао је да је  уметност неодвојива од друштва и да све оно што чини човекову средину може имати уметничку форму. Зато се бавио уметнички радом у најширем смислу те речи: радио је фреске и иконостасе, витраже и декорације у јавним и приватним просторима, писао је критике и држао предавања о уметности, илустровао дечије песмарице , радио нацрте за новчанице. 

У вечерашњој емисији "Код два бела голуба" покушаћемо да осветлимо  само нека  уметничка лица сликара Васе Поморишца (1893-1961) .

Аутор и уредник Тамара Крстић.

Музички уредник Радмила Дујаковић.

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара