Време спорта и разоноде

Ватерполо репрезентација Србије у четвртфиналу је декласирала селекцију Канаде, победивши је чак са 15 голова разлике. Данашњу емисију започињемо укључењем у пренос полуфиналне утакмице Светске лиге, у којој изабраници Дејана Савића играју са Аустралијом за пласман у финале. У групном такмичењу, Србија је савладала "кенгуре" резултатом 12-8, али уз доста мука и после прекида због невремена у Београду. Репортер са утакмице је Милан Биговић, коме ће- у улози стручног консултанта- помагати Бранко Пековић, освајач титуле првака Старог континента 2006. године на истом пливалишту и, са својим колегама и другарима, других значајних трофеја.

Из такозване микс зоне пливалишта Ташмајдан јављаће се Снежана Пантовић. У другом полуфиналном мечу, од 16 часова и 45 минута, састају се Шпанија и Хрватска. Финале је на програму сутра, у истом термину.

Ватерполисткиње Палилуле освојиле су титулу државног првака, после двомеча са Црвеном звездом, која је била неприкосновена последњих пет година. Играчице из истоимене београдске општине током сезоне играле су и регионални Дунав куп, биле одличне до саме завршнице Купа Србије, а свакако да је таквим резултатима допринео и учинак двекоје су наше данашње гошће у студију. Ана и Драгана Милићевић су кћерка и мајка и- заједно играју у редовима првака Србије! Фантастична спортска и породична прича о 15- годишњој девојчици, ученици Средње ваздухопловне школе, и њеној мами, капитену Палилуле, која је каријеру почела када је имала година колико њена наследница сада. И, да се не огрешимо, још један члан породице Милићевић бави се ватерполом, то је Драганин син и Анин брат Алекса, али о њему у неким другим причама, када још мало одрасте и сам се окити драгоценим признањима у свету спорта.

Током поподнева чућемо још једну интересантну личност- у питању је Александар Арчи Гавриловић, висококвалификовани електричар у лазаревачкој Колубари. Гавриловић је направио чувени аранђеловачки хотел Старо здање од лего делова, за шта му је било потребно више од 27 хиљада коцкица и две и по године рада, дању и ноћу. Поред овог лего ремек дела, Арчи је направио пројекат и за за ОШ "Први српски устанак" у Орашцу, волео би да и то једном заживи у пракси.

Због утакмица Светске лиге, у Београд је дошао и наш музичар Ненад Мандић, који безмало три деценије живи и ствара у Немачкој. Наше ритмове и рефрене представља широм Европе, сарађивао је са бројним именима светске музичке сцене, придружиће нам се овог поподнева у студију, како бисмо чули две нумере које је снимио са својом сарадницом из Скандинавије Ингрид Хагелберг.  

Закорачили смо у лето, које- по правилу- доноси доста манифестација културно-забавно-туристичког карактера, па добар део њих најављујемо и ове суботе. У Кушићима код Ивањице сутра се одржава "Јаворски сабор двојничара и старих музичких инструмената". У Ковачици, такође сутра, Сабор трубача Војводине и града Београда, као једно од елиминационих такмичења за "Златну трубу" у Гучи. Сутра почињу и "Дани Лазаревца", док ће се у Бањи Ковиљачи одржати традиционални "Краљевски карневал".

У Владичином Хану очекују нас манифестација "Ој, Мораво" и "Видовдански дани". Овај велики празник обележава се у многим местима Србије, баш као и поменути концерти и надметања дувачких оркестара- једно од њих ће бити у Књажевцу, под називом "Звуци трубе са Тимока", док ће се Међународни фестивал дечјег фолклора "Видовдански сусрети" одржати у позоришној дворани у Старој Пазови, у организацији КУД "Бранко Радичевић".  

Биће речи и о лепим манифестацијима, посвећеним великим именима наше књижевности- у Елемиру су "Сремчеви дани", посвећени Стевану Сремцу, док се у Мокрину одржава "Меморијал Мирослав Мика Антић", у знак сећања на песника, сценаристу, режисера, сликара, глумца и великог панонског боема. У Краљеву ће бити одржан рокенрол крај Ибра, односно  концерт "Rock and River". "Гитаријада Војводине" одржава се у Кисачу, на стадиону ФК Татре.

Говорићемо данас и о карневалу у Белој Цркви, Фестивалу монодраме и пантомиме у позоришту "Пинокио", фестивалу "Ентер" у Топчидерском парку, сабору "Врела Хомоља" у Жагубици. Указујемо и на новосадски "Инфант"- интернационални фестивал алтернативног и новог театра, затим на пети по реду "Water Fest" у истом граду, као и на "Чикер маратон", у организацији Планинско бициклистичког клуба Чикер- ове године маратон се вози на потезу Краљево- Тиват. 

Ватерполо, данас, дакле у првом плану, али то не значи да неће бити других спортских актуелности, као и новости из света културе, јавног и уметничког живота. Ова емисија је као "покретна трака" и у ходу бележи највећи део онога за шта проценимо да би могло бити интересантно нашим слушаоцима. Њима и данас делимо пригодне поклоне, захваљујући Музичкој кући "Југотон" у Нушићевој 27 и књижевном ствараоцу Радету Пантелићу, обрадоваћемо их и новим предлогом јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.  

 

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво