Гости из прошлости

Рио де Жанеиро, цео Бразил и добар део Латинске Америке тридесетих година прошлог века играли су у ритму песама Кармен Миранде. Потом је четрдесетих „запалила“ најпре Бродвеј, а онда и Холивуд. Била је прва велика латиноамеричка холивудска звезда.

Кармен Миранда је свету представила самбу, а играла ју је тако експлозивно, женствено и темпераментно да су је прозвали - Бразилска бомба. Била је прва национална поп-икона у историји Бразила, а холивудска публика први пут ју је видела 1940. године у филму - "Down Argentine Way" са звездама великог платна, Доном Амићијем и Бети Грејбл.

Исте године проглашена је за трећу најпопуларнију личност у Сједињеним Државама; заједно са својом групом „Bando da Lua", позвана је да наступи пред америчким председником Рузвелтом, а 1945. била је жена са највише зарађеног новца у Америци.
    
Америчкој публици темпераментна Кармен Миранда представила се са карактеристичним акцентом и лошим енглеским, што ће постати њен заштитни знак, заједно са улогама које су пратили стереотипи о Латиноамериканкама; у егзотичној одећи и обући са високим платформама, са живописним турбанима и огромним тути-фрути шеширима. Многи је памте по филму „The Gang's All Here" из 1943. године, у којем је отпевала хит композицију "The Lady in the Tuti-Frutti Hat", а сећања подгревају многе карикатуре и крокији у којима се деценијама изглед Кармен Миранде поистовећује са свим Кариокама. Бразилке су јој то једва опростиле. А ми смо је данас позвали у "Госте из прошлости".


Аутор и уредник - Мирјана Блажић

Музички уредник - Радмила Дујаковић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво