Моја књига

Књижевник Драган Великић говори о томе зашто воли роман Михаила Булгакова ''Мајстор и Маргарита''.

Михаил Булгаков (1891-1940) по професји је био лекар. Писао је приповетке, позоришне комаде, драме и оперска либрета. Садржина његових дела није одговарала тадашњем совјетском режиму, те их писац у својој домовини није могао објављивати. Круну његовог књижевног рада представља роман ''Мајстор и Маргарита'', писан готово у тајности. Булгаков му се изнова враћао више од једне деценије. Финална верзија довршена је последњег дана пишчевог живота. Дело је у интегралном облику објављено тек 26 година након његове смрти. Роман је од тада  доживео бројна издања, мноштво драматизација, више пута је филмован, а према његовим мотивима компонована је и опера ''Воланд''. Булгаковљево ремек-дело многи сматрају једним од најбољих романа 20. века. 

Драган Великић прича о томе када је открио ово књижевно дело, како га је доживео у првом читалачком сусрету, а како у свим каснијим читањима. Наш саговорник открива и то зашто му је значајан филм Александра Петровића који је реализован по мотивима романа ''Мајстор и Маргарита'' Михаила Булгакова.
   
Драган Великић је аутор  је више књига прича, есеја и романа. Двоструки је добитник Нинове награде за роман године. Његове књиге преведене су на бројне европске језике и на арапски. Добитник је Награде града Будимпеште за 2013. годину, као и Средњоевропске награде за целокупно књижевно стваралаштво за 2008. годину.  Добио је и европску награду за књижевност ''Виленица'' коју додељује Друштво словеначких писаца.


Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић
 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво