Доживети стоту

Широм света, и у Србији, данас се обележава 15. јун - Међународни дан борбе против насиља над старима. О тој пошасти и добро чуваној породичној тајни говориће Љубица Милосављевић, жртва породичног насиља, коју већ три године злоставља братанац због нерешених имовинско-правних односа.

Надежда Сатарић из Удружења "Amity - Снага пријатељства" ће указати на пораст насиља над људима трећег доба, посебно над старијим женама, али и на то да жртве ретко пријављују злостављање због стида и страха, јер су насилници начешће њихови синови, унуци или супружници.  

У репортажи Соње Живковић из Ниша упознаћемо генерацију студената приштинског Правног факултета школске 1975/76. године. Већ 25 година, сваког маја се састају на забавама, увек у другом граду у Србији, јер у месту студирања, у Приштини, од њих више нико не живи. Окупљали су се у Врању, Новом Пазару, Гњилану, Лајковцу, Kрушевцу... Овог маја срели су се у Нишу и разменили лепа сећања из младости и студентских дана. 

У минутима за здравље доц. др Ивана Милошевић, заменица директора Kлинике за инфективне и тропске болести KЦС ће говорити о хепатитис Ц вирусу, о симптомима, дијагностици и лечењу тог обољења.Вирусни хепатитис Ц је претња по глобално здравље и један је од водећих узрока смртности у свету. Због тога многе земље уводе концепт микроелиминације тог вируса лечењем специфичних група пацијената. У Србији се таква терапија примењује код оболелих од хемофилије и бубрежних болесника на хемодијализи.

А у рубрици за културу, Ранко Стојиловић ће представити трилогију Милована Данојлића "Писма без адресе" недавно овенчаном наградом "Григорије Божовић". Лауреат Данојлић верује да је признање добио због сличности са Григоријем Божовићем, јер је и он био књижевни хроничар, писао репортаже и био одличан приповедач и познавалац менталитета нашег народа на Kосову и Метохији.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.

Насловна страница - Учеснице Kонференције о насиљу над старијим женама (Фото/М. Стојадиновић) 

 

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво