Време спорта и разоноде

Најбоља женска репрезентација Србије у фудбалу јуче је одиграла пријатељски меч са селекцијом Швајцарске, у понедељак се наше девојке састају са Румункама. Обе утакмице су у оквиру припрема за предстојеће квалификације за Европско првенство, у оквиру којих ће нашем државном тиму ривали бити репрезентације Француске, Аустрије, Казахстана и Северне Македоније. Селектор Предраг Гроздановић, гост данашње емисије, определио се за састав у коме су девојке са доста интернационалног искуства, играју за клубове широм Старог континента, али и за оне које играју у домаћим клубовима- Спартаку, Машинцу, Црвеној звезди...

Александар Грновић, најбољи српски вишебојац после Михаила Дудаша, имао је одлично такмичење у Грчкој где је поставио нови лични рекорд, који је врло близу резултата вредног првенства Европе. Већ годинама важи за једног од најталентованијих атлетичара у Србији. Долази из малог места Бадовинци, у близини Богатића, где у готово никаквим условима прави невероватне резултате. Овог викенда је на изузетно јаком митингу за вишебојце у Грчкој успео да забележи најбољи резултат каријере, када се сабере свих 10 дисциплина. Десетобојац Грнови овог викенда је, као ретко када, у Србији, па је то идеална прилика да с њим попричамо о свему што му се дешава и, много важније, о циљевима које је зацртао, заједно са својим тренером Иваном Ђинићем, који је управо специјалиста за рад са вишебојцима. Ето нама још два драга, успешна госта овог поподнева.

Рони О` Саливен је једна од првих асоцијација када је у питању снукер, захваљујући петоструком прваку света, који се недавно вратио на врх планетарне листе и који и даље анимира љубитеље овог спорта на свим континентима. Међутим, и ми снукер за трку имамо, и то какав !  Београд је недавно био домаћин једног великог такмичења, Европског првенства за аматере,с тим што реч аматер не треба гледати у погрешном контексту, јер само 120 најбољих снукераша су професионалци, сви остали аматери. Било како било, елита Старог континента окупила се почетком јуна у дворани "Импулс", одјекнуло је то широм света, лепи снимци из нашег главног града вртели су се по евровизијским разменама. Владимир Колаковић, председник Снукер савеза Србије долази нам у госте, па ће бити речи о овом шампионату, али и о националном тренинг центру, отвореном прошлог фебруара у Устаничкој улици у Београду, као и о нашим представницима на великим турнирима, од најстаријих до јуниора. Стиже нам, такође, и актуелни првак Србије у снукеру Стефан Ћалић, свестран, надарен и успешан момак, запажен и као кошаркашки судија у елитној дивизији Србије.

Ако већ знамо ко је одредница за снукер, онда је јасно да и само име Катарине Качунковић неизоставно асоцира на џез, и то добар. Истинска уметница, која је својим гласом обишла добар део планете, представља нови носач звука, компакт диск под називом "10 Endless stories". Без обзира да ли наступа са неким од биг бендова или ансамблом у минијатурној форми, Катарина увек даје све од себе и успева да погоди у центар, посред душе и срца, Подједнако добро изводи блуз, обраде старих шлагера из шездесетих година прошлог века, добар модерни поп, али џез јој је једноставно урођен. Уверићемо се у то овог поподнева још једном, захваљујући њеном новом албуму.

'Лагана среда'' је млади ауторски рок бенд који је географски тешко лоцирати. Иако рођени у различитим градовима Србије: Лесковац, Ариље и Бановци - Београд, као центар овог Бермудског троугла, место је где су се пронашли. Вокал и гитара припадају Стефану Никетићу, бас гитару свира Филип Јањић, док је за бубњевима Огњен Мартиновић. Окупљени око музике домаћих бендова које воле, Darkwood Dub, Дел Арно Бенд, Електрични оргазам, Зостер, Шарло Акробата, почели су да раде на својим аутроским песмама и за кратко време спремили први албум који чека снимање. Свој звук описују као сирову рокенрол енергију са примесама тренутних расположења. Победници су петог ‘'Бунт рок фестивала'', као и ‘'Демо феста'' у клубу Фест.

Пратимо и ове суботе бројне манифестације које се дешавају широм Србије, као и друга дешавања из света спорта, културе, јавног и уметничког живота. Чућемо ватерполисту Душка Пијетловића уочи новог великог догађаја за нашу репрезентацију, финалног турнира Светске лиге. Најављујемо сутрашњи `Етно фестивал` у Инђији, фестивал изворне музике и игара `Света Тројица-Фими 2019` у Тополници, `Арсенал фест` у Kрагујевцу, као и `Тамбурица фест` у Новом Саду. На Палићу се од 20.јуна одржава фестивал музике света `Етнофест`, у Блацу Међународни фестивал фолклора `Блаце 2019`, а у Панчеву интернационални карневал. У Сврљигу се од 21. јуна дешава фото колонија.Љубитељи цвећа, посебно руже, уживаће на фестивалу `Руже Липолиста`, а они још носталгичнији и на Фића Фесту, који се 22. јуна одржава у Kрагујевцу.

У Белој Паланци од 22. јуна су `Дани игре`, чији су учесници смештени код самих актера манифестације и домаћина, па све добија још више на значају, склапају се лепа и искрена пријатељства. Марија Јакшић прича нам нам о новом издању свог романа `Моћ покоре`, Маја Вујашин о изложби слика `Шатор од дланова` у галерији `Сингидунум`, док Срђан Бугарчић, председник Kик бокс савеза Србије најављује вечерашњи спектакл у Хали спортова `Ранко Жеравица`. Свечани концерт новосадског ансамбла `Вила` одржава се 22. јуна, међународно балетско такмичење `Kостадинка Дина Николић` наредног викенда у балетској школи `Димитрије Парлић` у Панчеву. Ту је и Пикник у Музеју Југославије, заказан за сутра, затим изложба поводом 500 година од рођења Леонарда да Винчија у Kарађорђевом парку, свечаност `У част игре` у Народном позоришту. Општина Бечеј доделила је награду `Влада Дивљан` Младену Матичевићу за изузетан допринос у савременој рокенрол култури. Kоначно, с пијететом издвајамо диван гест малишана из Пожеге, ученика основне школе `Петар Лековић` који су, не први пут, показали своја велика, несебична срца. Овога пута организовали су аукцију са које су приход наменили другарима из основне школе `Вук Kараџић` у Гњилану, или да будемо прецизнији- обрадовали их комплетом тренерки- лепо да лепше не може бити.

Пратићемо све што се дешава овог поподнева, укључивати интересантне људе из разних градова Србије, неће изостати ни награде за слушаоце које додељују Опера и театар `Мадленијанум` и музичка кућа `Југотон`. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића.

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво