Забавник

На почетку емисије читамо делове чланка једног америчког магазина из 1958, чији је наслов “129 начина да нађете мужа”, чисто да проценимо колико се, и да ли се, свет отада променио.

Као прво, писци чланка су упутили даме где могу да нађу потенцијалног младожењу. Постоје разне методе у проналажењу места, у зависности од тога на каквог су младожењу циљале. Од оних класичних метода, попут шетање пса, као повод за разговор у парку, до циљања на мушкарца који је спреман да помогне дами у невољи, па сходно томе може да инсценира, рецимо, квар на аутомобилу. Све до оних бизарнијих метода које укључују листање читуља у потрази за удовцима. И наравно, непревазиђено укључивање пријатеља у потрагу, познатије као проводаџисање!

Кнез Милош се женио само једном, када му је било 24 године, са осам година млађом Љубицом Вукомановић и пар је остао заједно све до њене смрти 1843. године. За нешто мање од четири деценије Љубица и Милош добили су осморо деце, четири дечака и четири девојчице: Петра, Петрију, Јелисавету, односно Савку, Габријелу, Марију, Милана, Михаила и Теодора. Петар је умро у раном детињству, па је тако Петрија- прва девојчица, рођена 1808. године, постала најстарије књажево дете и његова мезимица којој је, иако по природи строг и непопустљив, бескрајно угађао. Заузврат, она је била добра и послушна ћерка која се увек покоравала очевим жељама...

Велики број поп-рок песама на овим просторима има у свом називу женска имена. Многе ће можда изненадити најчешће опевано женско име, бар када су у питању хитови, или нумере познатих извођача није ни Марија, ни Драгана ни Јелена, већ Марина. Поједине хитове са овим именом  спаковали смо данас у Забавникову музичку кутијицу.

Уредник и водитељ: Милена Шишкин

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво