Новости дана

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са немачком канцеларком Ангелом Меркел о билатералним односима и ситуацији у региону, пре свега о застоју у дијалогу Београда и Приштине. Председник Вучић је истакао да је Србија у потпуности посвећена дијалогу, који се води уз посредовање Европске уније, с намером да постизањем компромисног, обострано прихватљивог решења, обезбеди стабилност у региону.

Захвалио је канцеларки Меркел и француском председнику Емануелу Макрону на иницијативи да састанком у Берлину, односно Паризу, подрже тај процес. Он је, међутим, поновио да је за превазилажење застоја у дијалогу неопходно да Приштина укине таксе на робу произведену у централној Србији и још једном замолио канцеларку Меркел да помогне да се настави слободан проток робе и трговина. Двоје саговорника су изразили задовољство високим нивоом политичког дијалога и економске сарадње Србије и Немачке, указавши на то да немачке компаније, које послују у нашој земљи, запошљавају око 60 хиљада српских радника. Председник Вучић је позвао канцеларку Меркел да поново посети Србију.

Шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је данашњи разговор Вучића и Меркелове својеврсна припрема за самит у Паризу првог јула, за који, каже, није сигурно да ће бити одржан. Предочио је да састанка неће бити "ако таксе не буду укинуте". Верује да ће редовна седница Савета безбедности о ситуацији на Косову и Метохији у понедељак проћи у сенци интервенције специјалних полицијских снага на северу Космета, хапшења и повређивања два припадника УНМИК-а. Истакао је да је Србија за компромис, а да албанска страна има другачији приступ и жели да наша земља призна Косово.

На ауто-путу Београд-Ниш код места Багрдан недалеко од Јагодине рано јутрос догодила се тешка саобраћајна несрећа у којој је живот изгубила беба стара 14 месеци. Повређене су две особе, родитељи бебе, а реч је о држављанима Мађарске, саопштено је из полиције. Сво троје путника након несреће одмах су пребачени у болницу у Јагодини, али је нажалост беба преминула у болници. Теже повређени отац, са повредама кичме, из Јагодине је транспортован у болницу у Крагујевац, али није животно угрожен. Мајка је прошла са лакшим повредама. Претпоставља се да је возач заспао за воланом, пробио заштитну ограду и слетео поред пута.

У две објаве на Твитеру, амерички председник Доналд Трамп јавио је да је постигнут договор са Мексиком о борби против таласа илегалне миграције из те земље у Сједињене Америчке Државе и да се зато најављене тарифе на мексичку робу одлажу на неодређено време. После састанка у Стејт Дипартменту вест је потврдио и мексички министар спољних послова Марсело Ебрард. Мексико ће предузети до сада незабележене кораке да смањи нелегалне миграције. То подразумева и распоређивање додатних војних снага по целом Мексику, посебно на јужној граници. Према постигнутом споразуму Сједињене Америчке Државе моћи ће сваку особу која је илегално прешла границу да врати у Мексико где ће мексичка влада обезбедити боравак док се разматра захтев те особе за азил или усељеничку визу.


Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи