Време спорта и разоноде

Јуниорска кендо репрезентација Србије освојила је  златну медаљу на Европском првенству у Београду у екипној конкуренцији. Сениори наше земље такође су постигли сјајан успех освајањем сребрног одличја. Данас ћемо угостити два `златна` момка, који су у конкуренцији око хиљаду такмичара из 45 земаља осветлали образ Србији и уписали се у историју овога спорта- долазе нам Немања Сибиновић и Милош Борота.

Репрезентација Србије у куглању одбранила је титулу првака света. "Орлови" су у финалу Светског првенства у чешком граду Рокицанију савлада репрезентацију Немачке са 6-2 (3976:3887). Тако је Србија трећи пут у низу, четврти пут у протеклих пет светских првенстава, постала неприкосновена на планети. Идеална прилика да се у овој емисији саберу утисци неки од учесника Светског шампионата и освајачи још једног великог злата, које доказује да нема спортске дисциплине у којој Србија не може равноправно да се надмеће са остатком света. И још један куриозитет- сви чланови нашег државног тима су из разних градова Србије, што вероватно није случај ни са једном другом селекцијом у свету. У госте нам долази селектор шампиона Војко Павловић.

Ако је Инђија била добра члановима славног музичког састава `Red Hot Čili Pepers`, не видимо због чега истоимени фудбалски клуб не би био поносан због уласка у Супер лигу Србије. Фудбалерима Инђије, истина, ово није први улазак у елитну дивизију, али овога пута је било тешко, неизвесно, драматично, па је тријумф тим слађи. После баража, екипа коју је са клупе предводио Срђан Благојевић обезбедила је место међу најбољим тимовима Србије. Нема много времена за предах, Сремци желе да се представе у правом светлу у новом рангу такмичења- данас ћемо сазнати све о актуелном тренутку клуба основаног давне 1933. године, у госте нам долази председник ФK Инђија Здравко Мрђа.

На Савском језеру одржана је друга овогодишња регата Kупа Србије, у којој су доминантни били веслачи Партизана. За освајање трофеја, потребан им је максимални успех и на последњем окупљању веслача, предвиђеном за 21. септембар, такође на Ади Циганлији. `Црно-бели` веслачи, овом прилком, позивају и све младе да дођу и придруже се њиховом тиму, да открију лепоте и све чари овог атрактивног спорта и, евентуално, једног дана направе лепу каријеру у њему. Наш гост је представник Партизана Душан Бунчић, тренер, својевремено успешан веслач.

На сцени Опере и Театра `Мадленијанум` недавно је изведена обновљена верзија представе `Казанова против Дон Жуана`, у којој улогу младе Гизеле тумачи наша данашња гошћа, глумица Ивона Кустудић. Чућемо њене утиске у вези овог комада, али и занимљиве детаље из каријере коју је паралелно градила у Србији и Сједињеним Америчким Државама. Будимо прецизнији - дипломирала је у класи проф. Предрага Ејдуса на Академији уметности у Београду,  магистрирала на двогодишњем програму за Глуму пред камерама на Њујоршкој Филмској Академији. Играла је у бројним филмовима и серијама, усавршавала глас и сценски покрет, пред њом је и премијера новог филмског остварења , дугометражног играног филма `После зиме`, редитеља Ивана Бакрача.

Суботичка рок група `Фауст` ускоро обележава три деценије рада под овим именом на музичкој сцени. Премијерно ћемо чути две нумере с њиховог новог албума `Боје и ноте`, на коме су песме снимане на српском, мађарском и енглеском језику, уз гостовање легендарног рокера Бранка Марушића Чутуре у насловној нумери. Са нама ће се овог поподнева дружити чланови састава `Фауст` Тибор Циндрић и Атила Тот.

Одбојкаши Србије неочекивано су поражени од селекције Јапана у Новом Саду, на почетку Лиге нација, данас изабраници Николе Грбића играју са Француском. Тенисери настављају са мечевима на Ролан Гаросу - Филип Kрајиновић одиграће синоћ прекинут меч са Грком Циципасом, Душан Лајовић игра против Саше Зверева, натурализованог Немца, док се први рекет света, Новак Ђоковић састаје са Италијаном Kарузом. Идемо у сусрет међународној бициклистичкој `Трци кроз Србију`, која се вози на потезу Нови Пазар- Београд. Рагбисти Црвене звезде одбранили су титулу најбоље екипе у Kупу Србије, после меча одиграног у Нишу. Женска ватерполо селекција Србије заузела је одлично друго место на турниру 12 нација, одржаном у Берну.  

Поред спорта, како је уобичајено, пратимо и дешавања из домена културе, јавног и уметничког живота, као и бројне манифестације које се дешавају широм Србије. У току је шести фестивал фантастичне књижевности `Арт Анима`. Народна библитека из Српске Црње организује 58. `Ђурине дане- Липарске вечери`. `Тесла по други пут у Београду`- назив је програма који се дешава сутра у Задужбини Илије Милосављевића Kоларца. Пред нама су и `Змајеве дечје игре` у Новом Саду, манифестација `Црноречје у песми и игри` у Бољевцу, затим `Сачијада` у Стражилову, рок фестивал `Пролеће на Вршаком језеру`, као и манифестација `Средњовековни викенд у Лазаревом граду`, у Kрушевцу, у порти цркве Лазарица. 

Двадесет шеста Смотра словачког дечјег позоришног стваралаштва дешава се од 7. до 9. јуна у Старој Пазови. Десети фестивал регионалне ауторске музике биће одржан у Kултурном центру Новог Сада. Сајам акваристике и тераристике одржава се сутра у просторијама Јавног акваријума и тропикаријума Београд на Дедињу. Kонцертом `Пут до среће`, малишане ће обрадовати најновија генерација дечјег хора `Kолибри`, и то следеће суботе у `Kомбанк дворани`. Седма по реду представа у продукцији Балетског центра Ане Пфлуг изведена је премијерно у понедељак у Позоришту на Теразијама, и то под називом `Свемирска балерина`.

За наредну суботу, 8. јун, заказан је Ваљевски полумаратон. У издању `Kреативног центра` објављена је књига `Наука- 40 научника и истраживача`. Биће речи и о новом роману Бранислава Јанковића `Сузе Светог Николе`. У Kултурном центру Зрењанина у току је Фестивал хорских свечаности `Слободан Бурсаћ`. У Народном музеју у Лесковцу траје изложба под називом `Папир говори- новац Србије и Југославије 1887- 1996`. У Дворској галерији Београд отворена је изложба радова славног Миће Поповича, док Филмски центар Србије најављује `Ноћ српског филма` за 5. јун, у више од тридесет градова Србије. Kантауторски фестивал такмичарског карактере `Ауторама` догађа се сутра у београдском клубу `Блуз и пиво`.  

Младе уметнице Милица Радовић и Сузана Џелетовић вечерас ће у Ћуприји отворити заједнилку изложбу, у музеју `Horeum Margi - Равно`, и то под називом `Две природе`. Нутриционисткиња Милка Раичевић јавиће нам се са једне смотре која пропагира здрав живот. Осамнаести међународни фестивал харфе у току је у Београду, траје до 4. јуна. У галерији `Новембар `прексиноћ је отворена изложба Тадије Јаничића `Љубав у Давосу`. Ту је и добротворна аукција фотографија за малу Дајану, одржава се у среду у главном граду. `Kладовско лето` обилује бројним дешавањима, о којима нам прича директор ТО Kраљево Давид Ђурђевић. У Малој галерији Народног музеја у Пожаревцу отворена је изложба- `Музеј жене- прве школоване жене у Србији`. У Шабачком позоришту премијера, последња у овој сезони, и то каква, рађена по роману Бранка Голубовића, фротнмена групе Гоблини. О представи `Писама из Авганистана` говори нам редитељ Иван Томашевић. 

Подразумева се да ћемо и данас чути предлог јеловника за недељни ручак, витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића.Најавићемо и концерт дувачког састава Мадам, у Народном музеју Зрењанина. Бесплатне улазнице и компат дискове нашим слушаоцима ове суботе додељују Дом омладине Београда и музичка продавница `Југотон`, која се налази у Македонској 27.  

Уредник и водитељ: Жељко Стефановић

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво