Новости дана

У већини земаља-чланица Европске уније одржавају се избори за Европски парламент. Гласа се у 21 земљи, док је у седам држава гласање одржано у претходна три дана. Ко ће бити нови шеф Европске комисије наредних пет година и како ће изгледати нови сазив парламента биће познато до поноћи, када ће бити објављени први прелиминарни резултати. Процењује се да око 100 хиљада грађана Србије има право гласа на овим изборима, због двојног држављанства. Очекује се да ће их највише бити у Београду и Суботици.

У Хрватској први пут на изборима за Европски парламент учествује Самостална демократска српска странка. Услов за освајање такозваног „првог српског мандата" је око 60 хиљада освојених гласова. Кандидат за посланика у Европском парламенту професор Дејан Јовић у интервјуу за Радио Београд 1 каже да рачуна на подршку Срба који живе у Хрватској, Срба који имају држављанство Хрватске а живе у расејању, али и Хрвата који се противе јачању деснице и антисрпске атмосфере у тамошњем друштву.

Уочи представљања извештаја пред Саветом безбедности Уједињених нација, главни тужилац Трибунала у Хагу Серж Брамерц рекао је да регионална сарадња тужилаштава није добра као што би требало да буде. Он је за РТС изјавио да се ствари попут величања ратних злочинаца и порицања злочина, не побољшавају, већ, напротив, постају све горе. Када је реч о изручењу двоје радикала Вјерице Радете и Петра Јојића, Брамерц је навео да је постојећа правна основа у Србији апсолутно довољна да они буду изручени Хагу, како би им било суђено.

Снажан земљотрес јачине 8 степени по Рихтеру, погодио је Перу. Епицентар је био око 180 километара источно од града Мојобамба. Потрес се осетио стотинама километара од епицентра. Срушен је велики број зграда и страхује се да ће бити жртава, али за сада о томе нема података. У току је велика спасилачка операција у којој спасиоци претражују рушевине у потрази за несталима.

У здравственим установама широм Србије, у току је 14-та акција бесплатних превентивних прегледа. Сви грађани, и они без здравственог осигурања, могу до 16 часова да обаве офталмолошке прегледе, ултразвук абдомена и провере хормоне штитасте жлезде.

Беседом глумице Светлане Бојковић, добитнице Стеријине награде за нарочите заслуге, у Новом Саду ће вечерас свечано бити отворено 64-то Стеријино позорје. Под слоганом "Побуна - женски род" до 3. јуна биће изведено осам представа у конкуренцији за награде и три у међународној селекцији "Кругови".

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Ненад Селаковић

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво