Новости дана

Председник Александар Вучић састаће се сутра са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и најзначајнијих институција Србије на Космету. Састанку у Палати Србија присуствоваће и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, који је раније најавио да ће тема састанка бити даљи кораци, који ће бити предузети у договору изабраних представника српског народа и представника институција Србије.

Власти у Приштини најављују увођење таксе од 100 одсто на производе из Албаније, уколико Тирана не уклони препреке за извоз косовског брашна, пива и кромпира, јављају приштински медији. Истовремено, Вечерње новости пишу да Београд неће покренути арбитражу против Приштине због такса уведених на робу из Србије, већ да буду примењене контрамере, које се тренутно припремају. Од арбитраже се одустало, јер се, како преносе извори Новости, УНМИК, који је у име Косова потписник ЦЕФТЕ , прогласио ненадлежним.

У тренутку напада терориста у престоници Сомалије-Могадишу, шеф српске дипломатије Ивица Дачић налазио се у председничкој палати и разговарао са председником те земље Мухамедом Фармађом. Како је Дачић изјавио за Танјуг, зачула се снажна експлозија, а у међувремену му је речено да у нападу има више мртвих и рањених. Напад су извели терористи Ел Шабаба, повезани са Ал Каидом. Настрадало је најмање девет људи, укључујући бившег шефа сомалске дипломатије Хусеина Елабеа Фахија, а рањено је 13-оро, махом војника. Председник Сомалије Мухамед Фармађо рекао је у разговору са Ивицом Дачићем да ће његова земља преиспитати одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова.

У Холандији и Великој Британији јутрос су отворена биралишта за изборе за Европски парламент. До недеље ће око 400 милиона грађана Европске уније из 28 земаља чланица бирати своје представнике за Европски парламент у наредних пет година. На изборима за Европски парламент право гласа има и неколико десетина хиљада грађана Србије, односно они који, поред српског, имају и држављанство неке од земаља Европске уније, пре свега Мађарске, Хрватске, Румуније и Словачке.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Марица Сердар

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара