Време спорта и разоноде

Врањанац Ђорђе Мерџијевић, иако му је тек двадесет трећа година живота, увелико остварује своје најлепше снове. Професионални тениски тренер са југа Србије већ трећу сезону у Шенжену у Кини држи своју `ДСМ академију` и у потпуности се посветио стварању нових асова. Један од њих, младић по имену Лу, узеће учешће на јуниорском Ролан Гаросу. У овој лепој многољудној земљи, Ђорђе је пронашао и љубав свог живота, оженио се и има седмомесечног сина Константина, кога успављује песмицама на српском језику. У ексклузивној причи са Мерџијевићем, чућемо колико Кинези улажу у врхунски спорт, посебно тенис, са тенденцијом да једног дана имају светске играче број 1 и у мушкој и у женској конкуренцији. Тврди да се тамо Новак Ђоковић напросто обожава, онако како је некада био случај са Батом Живојиновићем. 

Дивне вести са завршног јуниорског кошаркашког турнира Евролиге у Виторији- један од наших представника, екипа Мега Бемакс, освојио је сјајно друго место и вицешампионско звање у елитном такмичењу Старог континента. Предвођени тренером Бранком Милисављевићем, Мегини јуниори редом су побеђивали европске великане Макаби, Бајерн и Жалгирис. У финалу су изгубили од Реал Мадрида са 95:76, али могу да буду поносни на све што су показали у Шпанији. Почевши од игре, до понашања на терену и ван њега, јер бити тим важније је од успеха појединца. Гости у нашем студију данас ће бити Мегини играчи Владан Мусић и Алекса Марковић.

Студенти Правног факултета у Београду освајачи су европског Универзитетског купа у футсалу, одржаног недавно у Милану. Редом су пред нашим студентима падале селекције из Словеније, Алжира, Шпаније, Либана, Словачке и Чешке. Овим тријумфом Правни факултет је објединио титуле шампиона Универзитета у Београду, Светског и Европског Купа што никада није пошло за руком ни једној нашој селекцији и, уједно, обезбедио директан пласман на Светски шампионат у новембру у Пули. Наши гости су играч Александар Фриц и голман Марко Бадовинац.  

Футсал селекција Саобраћајне полиције Београд такође је на импресиван начин представљала је нашу земљу у Шпанији. На престижном светском турниру полиције и ватрогасаца на Мајорци, у конкуренцији 48 екипа из 40 земаља, наши су освојили треће место. У групној фази такмичења побеђене су екипе из Русије, Литваније, Холандије, Бразила и Украјине (која је на крају освојила турнир). После тријумфа у осмини финала и четвртфиналу, наши у борби за финале нису могли да се одупру одличном тиму из Санкт Петербурга, који је састављен од професионалних футсал играча. У утакмици за бронзу, Срби су савладали екипу из БиХ са 2:0. Екипу је успешно селектирао Зоран Голубовић и, уз помоћ Синдиката српске полиције и техничку и стручну помоћ фудблског савеза Србије, одвео  је на овај врло значајан и престижан светски турнир, где су наша земља и наш спорт још једном репрезентовани на најбољи могући начин.

`Арсенал Фест` одржава се крајем сваког јуна у Крагујевцу, срцу Шумадије, некадашњој престоници Србије. За само неколико година постојања Арсенал се наметнуо као један од најзанимљивијих, најрелевантнијих и најперспективнијих летњих фестивала на отвореном у Србији, бившој Југославији и овом делу Европе уопште. Своју посебност, односно углед јединственог фестивала у мору осталих у региону, `Арсенал` је стекао захваљујући маштовитом споју пажљиво одабраних извођача из Србије, бивше Југославије и остатка света, са оригиналним и визуелно фантастичним амбијентом. Простор фестивала по свему је јединствен, а више деценија био је недоступан широј јавности. И ове године одличан музички избор и гости са свих страна света, извођачи различитих музичких жанрова, од 19. до 22. јуна у граду на Лепеници. О детаљима ћемо више сазнати од Маје Цветковић, иначе предводнице музичког састава `E Play`, овога пута у својству једне од чланица Организационог одбора фестивала у Крагујевцу.  

Као и сваке суботе, и ове најављујемо низ манифестација које се дешавају широм Србије. Пред нама је `Стеријино позорје` у Новом Саду, установљено далеке 1956. године у `српској Атини`. `Синђелићеви дани`, пак, саставни су део туристичке понуде Свилајнца. Крајем месеца одржава се и уметничко-музички фестивал `Посебни` у Нишу. Рашка и манастари Градац биће домаћини смотре `Дани краљице Јелене`. У Кучеву се наредне седмице одржавају традиционални `Хомољски мотиви`, дивна смотра народног стваралаштва, крај златоносног Пека.  

Од 1. до 5. јуна одржаће се трећи по реду међународни књижевни фестивал `ИНЂИЈА ПРО ПОЕТ`. 2019. Добитник главне награде фестивала ове године је српски песник Перо Зубац. Сомборске музичке свечаности `СОМУС` одржавају се од 1.до 7. јуна. `Дани Светог цара Константина и царице Јелене` дешавају се почетком јуна у Нишу. Данас и сутра у Омољици је дводневни међународни фестивал фолклора `Никољдански венац`, пропраћен базаром народних рукотворина и промоцијом традиционалних производа, све у организацији КУД-а `Жисел`. 

Сутра се одржава међународна смотра олдтајмер возила, као и трке мотоцикала у Бечеју и Новом Бечеју. На стадиону малих спортова у Суботици вечерас је још једно издање музичког фестивала `Омладина`. `Дани црвенокосе богиње` биће обележени од 30. маја у Оџацима. Последњег дана овог месеца дешава се и манифестација `Звуци Голије, Јавора и Мучња`. Отворено првенство Србије у триатлону на програму је сутра. `Лимска регата` биће одржана од 31. маја до 2. јуна у Пријепољу. Рафтинг асоцијација Србије пријавила је две селекције за Европско првенство које се дешава у Бањалуци почетком јула- девојке до 23 године и мушкарци у такозваној `опен` категорији. 

Од свега по мало, за свакога по нешто- тако је и данас у нашем породичном магазину. Пред нама је традиционални међународни турнир у рвању `Љубомир Ивановић- Геџа`. Парк природе Стара планина по шести пут биће домаћин највеће планинске трке у Србији, спортске манифестације "Ultra trail Стара планина". Четрнаести фестивал ране музике почео је у Београду 20. маја и траје до 12. јуна, уз учеснике из осам земаља. За љубитеље доброг залогаја- ту је `Сремска куленијада`, заказана за 1. јун у Ердевику. И ево нас опет код фтусала, и то женског- репрезентација Србије, предвођена капитеном Маријом Армуш, домаћин је јаког турнира у периоду од 28-31. маја. У три града- Зрењанину, Новом Бечеју и Кикинди, наше даме играће са селекцијама Словачке, Словеније и Чешке. 

И ове суботе, подразумева се, чућемо предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића, спремили смо и бројне улазнице за културна дешавања нашим слушаоцима, у чему су нам и ове суботе помогли Дом омладине Београда, `Академија 28`, Културни центар Чукарица и Опера и театар `Мадленијанум`.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво