Новости дана

У Београду се одржава годишња конференција - Владе и привредника Србије „Излаз из сиве економије". На скупу, који се организује у сарадњи са Националном алијансом за локални и економски развој, биће представљен нови Национални програм и план за сузбијање сиве економије. У програму се наводи да је циљ државе да нелегалне токове новца сведе на друштвено и економски прихватљив ниво и створи амбијент који легално пословање чини најлакшим и најисплативијим. На скупу учествује премијерка Ана Брнабић, и министри у Влади Србије, као и немачки амбасадор Томас Шиб.

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће највероватније у другој половини године бити усвојен швајцарски модел за индексацију пензија и истакао да је тај модел најбољи и најправеднији за наше настарије суграђане. Тај модел, каже,  подразумева да се индексација врши сваке године у зависности од тога колико је стопа инфлације и колико су порасле плате у привреди. Навео је да се сада раде рачунице у вези са тим моделом и напоменуо да још није направљен договор нити донета коначна одлука.

У Бањалуци је служењем парастоса и полагањем венаца обележено 27 година од страдања 12 беба у Клиничком центру због недостатка кисеоника. Недостатак кисеоника била је  последица блокаде српске територије од хрватских и муслиманских војних снага, након чега је уследила операција Војске Републике Српске "Коридор".

После саопштења да Гугл планира наставак сарадње са кинеском компанијом ХУАВЕЈ у наредних 90 дана пошто су Сједињене Америчке Државе ублажиле рестрикције тој компанији, извесно је  да, за сада, корисници Хуавеј телефона немају разлога за забринутост. Државна секретарка у министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић каже да се сукоб кинеског гиганата и америчке Владе, неће одразити на Србију. Ни мобилни оператери у Србији  не очекују било какве проблеме. Процењује се да у свету око две и по милијарде људи користи мобилне телефоне Хуавеј компаније.

Вечерас почиње и 13-ти међународни фестивал поезије и књиге „Тргни се! Поезија!". Одржава се у Београду, Новом Саду и Вршцу.

Уредник емисије Наташа Ракетић

Уредник вести Ирена Јеловац

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво