У средишту пажње

У Србији се око 300 хиљада парова бори са стерилитетом. За сада постоји могућност три покушаја вантелесне оплодње о трошку државе и замрзавања и одмрзавања ембриона. И парови који су добили једно дете из вантелесне оплодње имају право на још два поступка.

Од недавно су усвојени и правилници о донацији репродуктивних ћелија и ембриона, што ће олакшати пут до потомства онима који другачије не могу да постану родитељи.

На Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Србије, вантелесна оплодња се спроводи већ 28 година. Прва беба рођена је 1992. године. За готово три деценије 10 хиљада парова било је на вантелесној оплодњи на тој клиници.

О вантелесној оплодњи, начину на који се спроводи, успешности процедуре и ризичној трудноћи за нашу емисију говори проф. др Јелена Стаменковић Дуканац, шеф Јединице за дијагностику болести фетуса на Гинеколошко-акушерској клиници Клиничког центра Србије.

Уреднице Оливера Симић Милошевић и Марина Стојадиновић.

 

У средишту пажње У средишту пажње

Autor:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво