Српски на српском

На пробном пријемном испиту из српског језика за упис у средње школе, од будућих матураната тражило се и да заокруже слово испред одговарајућег значења речи дискретан. Понуђено је пет одговора: разметљив, гласан, упоран, прецизан и неупадљив; као и реченица у којој је употребљена реч чије се значење тражи: “Буди дискретан кад се будеш распитивао о том послу.” Међутим, многим ђацима реч дискретан била је непозната….

Ја сам у међувремену прелистала и Речник САНУ - и ту је акценат само на првом слогу, и то краткоузлазни - ДИСкретан. Можда ће лексикографи у неком од наредних издања речника забележити и акценат који се најчешће чује у говору - дисКРЕтан, а ја бих да се вратимо значењима. Какав је то парадокс! С једне стране, боримо се против нових страних речи у језику, а с друге - ни старе не разумемо.

Или се подразумева да знамо њихово значење. Као што су аутори теста подразумевали да би осмацима требало да буде познато шта значи кад се каже да неко треба да буде дискретан...

Сад је пре свега важно да научимо децу, а не да им се подсмевамо због незнања. Кад сам једног осмака питала, како би најлакше запамтио значење неких речи које не разуме, рекао ми је - било би добро кад би свака имала неки видео клип или тизер.

Глумица: Јадранка Селец

Уредник: Мирјана Блажић

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво