Време спорта и разоноде

Планинарско спортски клуб `Победа` освајао је све могуће врхове широм света, али последња авантура била је за памћење и историју. На највиши врх западне Африке Тубкал, попело се и двоје петнаестогодишњака- Милица Кнежевић и Момчило Краљ. Милица и Момчило од 2010. су планинари и чланови ПСК `Победа`. Момчило је попео неколико врхова преко 2000 надморске висине и категорисани је спортиста II ранга. Милица је ове године стекла услов за категоризацију. Обоје су завршили основну планинарску обуку. Са њим ће у студију Радио Београда 1 бити и водич Ранко Краљ.

Верујемо да ће наши слушаоци уживати и у разговору са најстаријим српским полумаратонацем Владом Стевановићем, коме је пуних 85 година, али не пропушта такмичења у земљи и региону, макар је овим спортом почео активно да се бави тек у својој 55. години. Куриозитет је да Чика Влада, како га од миља зову у атлетским круговима, трчи са уграђеним пејсмејкером. Врх планине Олимп освојио је у осамдесет првој години. Одмах после ове емисије, креће пут Бањалуке, где је прошле године био промотер тамошњег маратона. трчи и стипл чез, са препрекама, много пута опробао се и уз пењању уз степенице, од зграде `Генекса`, преко `Београђанке` до торња на Авали. Освајач је бројних медаља, има лепа искуства са гостовања у разним градовима бивше Југославије. Геолог је у пензији, форму - поред тренинга- одржава и кроз редовну набавку потрепштина за кућу, у пијаци и дисконтима, тако се договорио са супругом, која му је била главна подршка и онда када је, пре три деценије, одлучио да се упусти у ову дивну причу.

Долази нам у госте и бајкерка Ана Раџић, амбасадорка вожње за Србију. Она и њене колегинице биле су део међународне женске мото-штафете, која се возила између Велике Британије и нашег Прешева. Са њом долази још једна чланица ове екипе, Марија Петровић, која такође има пуно лепих прича о стварању мото-сестринства и борби бајкерки против рака. Сваког викенда су у акцији, обављају неку од хуманих мисија и, кроз лепо дружење на двоточкашима, шире идеје добре воље.

Најављујемо и рок фестивал `Пролеће на Вршачком језеру`, које у Банат доводи многа позната музичка имена. Гости у студију, као представници ове манифестације, биће Мијодраг Вукојевић,организатор фестивала и Кристиан Петку, оперативни менаджер. У студију ће им се придружити Саша Костић, оснивач и лидер `Rock циркуса`, кога чине деца школског узраста, углавном средњошколци и старији основци који изводе искључиво рок музику. Циљ им је првенствено да младима понуде алтернативу у мору шунда и кича који су присутни у такозваној "популарној" музици. `rock циркус` ће такође узети учешће на рок самиту, који се одржава другу годину узастопно, с тенденцијом да у скорије време буде један од значајнијих у земљи.  

Сутра се на планини Столови код Краљева одржава манифестација `Нарцису у походе`, у организацији Планинарско-смучарског друштва `Гвоздац`. Поводом обележавања храмовне и општинске славе Свети Василије Острошки, општина Лепосавић и локални савет младих организују концерт групе `Галија`, као и друге програмске садржаје, међу њима и међународну атлетску трку. У Звечану је од 14. до 18. маја ` North City Jazz and Blues festival `. У исто време биће постављена и ликовна колонија у купинову, код Пећинаца. У Косјерићу се 16. маја одржава атлетска трка `Генерал Светомир Ђукић`. Издвајамо и Универзитетски спортски турнир `Belgrade Sport Tournament 2019`. У Јагодини је од 18. до 20. маја Меморијални куп у спортском вишебоју `Потпуковник Горан Остојић`. Наредне суботе, 18. маја, Београд и већина градова Србије биће у знаку `Ноћи музеја`. 

Осмо међународно музичко такмичење `Фантаст` одржава се у Бечеју од 13. до 23. маја, у организацији Школе за основно музичко васпитање и образовање `Петар Коњовић`. `Бабy Еxит`, или фестивал оптимизма, и тако га зову, одржава се наредног викенда у Новом Саду. У истом граду, одржава се и традиционална бициклистичка трка `Трофеј сајамских градова`. Ново, двадесет четврто издање међународног фестивала нове музике `Ринг Ринг` дешава се од 15. до 25. маја у Београду. Атрактиван концерт Симфонијског оркестра и хора РТС биће одржан 15. маја у Центру `Сава`, на репертоару је музика Волфганга Амадеуса Моцарта. Изложба цртежа црногорске уметнице Марије Каписода `Тишина је у току` одвија се у `Галерији 73` на Бановом брду.  

У сусрет другом албуму, група `Дингоспо Дали` сутра увече свира у Културном центру `Град`. Престижна награда Графичког колектива `Велики печат` за 2019. годину једногласно је додељен Љиљани Стојановић за рад `Снага линије`, у техници линореза. Гостујућа изложба `У огледалу`, Земаљског музеја у Сарајеву, отворена је у Етнографском музеју у Београду. У оквиру промотивних концерата који најављују шести хорски фестивал `Слободан Бурсаћ`. у Реформаторској цркви у Зрењанину, сутра ће наступити мешовити хор `Славеј` из Бугарске. У Градској библиотеци у Вршцу синоћ је отворена изложба слика Годане Станковић, под називом `Вилински снови`. Добитница награде "Жанка Стокић" је глумица Горица Поповић - једногласно  је одлучио жири овог престижног признања, које већ седамнаест година додељују Народно позориште, Компанија "Новости" и Град Пожаревац. 

Поделићемо и ове суботе бесплатне улазнице за лепа културна дешавања, у тому нам помажу Дом омладине Београда, `Академија 28`, Културни центар Чукарица и Опера и театар `Мадленијанум`. Музичка понуда- `гарнирунг` од фестивалских нумера из златног доба домаће забавне музике, до актуелних хитова са светских топ- листа. Неће изостати ни предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Чућемо детаље везане за Крос РТС-а, испратитит Мастерс турнир у Мадриду, кретање резултата на утакмицама важнијхи фудбалских шампионата Европе, саопштавати актуелности из света спорта, културе, јавног и уметничког живота, из света који нас окружује.  

Уредник и водитељ - Жељко Стефановић

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво