Моја књига

Бојан Чолак, научни сарадник Института за књижевност и уметност у Београду, говори о томе зашто воли књигу песама Алексе Шантића. У својој Историји нове српске књижевности Јован Скерлић је о Алекси Шантићу записао: ''Он има две омиљене теме: интимна осећања младости која пролази и жарке љубави према народу. Искрен и природан, он у стихове меће откуцаје свога срца, и пева не као песнички занатлија но као човек који је та осећања сам преживео, казује мисли о животу до којих је сам дошао''.

Алекса Шантић (1868-1924) био је врло популаран код читалаца, људи су његове стихове волели, о чему сведочи чињеница да се велики број његових песама и данас пева уз музику. Песме као што су Емина, Претпразничко вече, Вече на шкољу, Остајте овдје, Једна суза и данас су популарне код читалаца. Алекса Шантић је својом поезијом обухватио широк спектар тема и мотива, од којих су најуспелије песме са љубавном и родољубивом тематиком, као и песме са социјалним мотивима.

Бојан Чолак је објавио већи број стручних радова, а писао је текстове и о Алекси Шантићу. У Шантићевом делу наш саговорник види трагове постојања својеврсне кризе усамљености модерне индивидуалности, која је довела до тога да песник потражи уточиште у окретању породици и патријархалној култури.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара