Читај ми!

Стара црква у Крагујевцу

Стара црква у Крагујевцу, коју је подигао кнез Милош Обреновић, 1818. је прва митрополитска, катедрална и дворска црква у ослобођеној Србији, и део је некадашњег дворског комплекса, а као споменик културе од изузетног значаја, под заштитом је државе. Посвећена је Силаску Светог духа на апостоле. Реч је о малој, једнобродној грађевини,у основи у облику крста, без куполе, засведеној полуобличастим сводом. Зидана је ломљеним каменом. дугачка 14, а широка 7 метара.

Протојереј Милић Марковић, старешина Старе цркве и наш данашњи саговорник, каже, да је кнез увек долазио пре почетка службе, заузимао место у трону и после њега нико није смео да уђе. "И, сви они из његове администрације, односно из његове пратње, морали су да се правдају ида кажу, због чега тог дана нису дошли на службу или због чега су закаснили".

На крагујевачкој цркви зазвонило је и прво звоно у Милошевој Србији, када је објављен турски хатишериф о политичкој и културној аутономији Кнежевине. У њеној порти, одржавана су скупшинска заседања, прокламоване важне одлуке, донет први српски устав.  Подигнута је преко пута тадашњег дворског комплекса,  да траје вековима.

Причу забележиле Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво