Време спорта и разоноде

Предолимпијска година донела нам је прва сазнања о учешћу наших представника на најзначајнијој планетарној смотри у Токију. Некако у сенци, остао је податак да ће боје Србије у земљи излазећег сунца бранити и једна дама, као члан судијског тима на ОИ. Зато постоји `Време спорта и разоноде`, па слушаоцима данас скреће пажњу на Људмилу Медан, младу Панчевку, која ће се наћи у улози делиоца правде у триатлону. До спортског самита у Токију има још доста времена, пред Људмилом су велики рад, темељне припреме, арбитража на бројним домаћим и интернационалним такмичењима.

Са нама је ове суботе и проф др Светлана Станишић, са којом ћемо причати о утицају исхране на спорт, како код професионалаца, тако и `рекреативаца`, оних који се трчањем или неком  другом дисциплином баве `за своју душу` или здравља ради. Пролеће неминовно многе од нас тера ка држању дијета, да скинемо `залихе` сакупљене током зимских дана, па ћемо од наше гошће чути савете и по том питању. Професорка ће нас увести у свет здраве хране и открити како она долази до наше трпезе. Објасниће које све заблуде постоје и решити многе недоумице у вези с овом актуелном темом. Проф Станишић докторске студије обавила је на Факутету за физичку хемију, предаје на Универзитету `Сингидунум`, објавила је и две књиге- `Исхрана и здравље` и `Принципи исхране и рекреације`.

Златко Манојловић, некада члан постава `Џентлмени` и `Флеш`, потом лидер састава `Дах` и `Горди`, аутор незаборавног инструментала `Једној жени`, који је деценијама био шпица Ноћног програма Радио Београда, већ три и по деценије живи и ради у Немачкој, под именом Зед Мичел. У нашим емисијама, током протеклих година, објављивали смо његове  бројне нумере рађене за инострано тржиште, у којима је по ко зна који пут исказао свој раскошни ауторски и извођачки квалитет. Златко је решио да нас, ипак, обрадује и издањем за српско тржиште, његов нови албум `Црни лабуд` управо је угледао светлост дана. Манојловић представља 15 нумера, четири на енглеском, све остале су на нашем језику.

Фудбалски тренер Слободан Павковић објавио је књигу под називом `Карактеристике фудбалске игре- вежбе и игре`. Ова публикација представља, првенствено, тренерски приручник који је намењен фудбалским тренерима, играчима (како професионалним, тако и аматерима), навијачима, новинарима и свима који воле фудбал. За нашу емисију говори и Мирјана Мусулин, тренер одбојкашица Железничара из Лајковца, који се- после чудесног преокрета пласирао у финале плеј-офа Супер лиге Србије. Наши репортери биће овог поподнева на два стадиона- Милан Биговић јављаће се са Бановог брда, где од 17 часова играју Чукарички и Црвена звезда. У исто време на Бањици се састају Рад и Радник из Сурдулице, ову утакмицу пратиће Милош Панић.

У Горњем Милановцу се 23. априла одржава `Српски фестивал светске музике`. Наредне суботе биће обављен избор најбољих у угоститељству и туризму `Бирамо најуспешније- Златно туристичко срце`. Бележимо интересантан хепенинг, предвиђен за понедељак, на Дан планете Земље, у организацији удружења `Србија за младе`. `Град и грађани`-назив је изложбе Културног центра Београда, која ће све до 25.маја бити постављена у Музеју града Ријеке. У Дому омладине Београда сутра се одржава седми по реду `Мрњау викенд`. 

Награду и специјалну похвалу `Терпсихора`, престижно признање које се додељује на годишњем нивоу уметницима или институцијама културе у области уметничке игре, ове године освојио је првак Балета Народног позоришта Милан Рус. Светски познати пијаниста Кемал Гекић одржаће солистички концерт у среду, 24. априла, у 20 часова, у Народном позоришту „Тоша Јовановић" у Зрењанину. Најпознатији џез музеј на свету из прапостојбине џеза у Њу Орелансу и Нишвил џез музеј започињу сарадњу. О томе су се прошлог викенда договорили директор `Њу Орлеанс џез музеја` Грег Ламбуси и директор `Нишвила` Иван Благојевић. Страхиња Јованчевић, освајач бронзане медаље златног сјаја на дворанском ЕП у Глазгову, спрема се за нове успехе. Пре учешћа на бројним интернационалним митинзима на отвореном, за неки дан одлази на специјалне припреме, које ће обавити на Кипру, у друштву свог тренера и оца Милорада. 

Удружење `Тачка сусретања` покреће манифестацију `Дани књиге`, почиње 22. априла у Салону код Порте у Вршцу. `Венац за оца``- назив је новог дела књижевнице Весне Капор . Тридесет шести позоришни фестивал `Нушићеви дани` почео је прексиноћ у Смедереву. У поводу 42.рођендана дечјег позориштанца `Пуж`, изведена је премијера представе "Рођендан краљице Гу Гу". `Живот и уметност Милене Павловић Барили`, жене светске славе и једне од највећих српских сликарки, били су инспирација Јелени Богавац за настанак позоришне представе `Сан о Милени`. имаће вечерас своју новосадску премијеру. Прошле суботе део ансамбла `Атељеа 212` гостовао је у Санкт Петербургу, у театру на Васиљенском. `Кафа и цигарете-поздрав из Београда`, то је био слоган гостовања наших уметника у Русији. Чућемо утиске глумице Даре Џокић.

И ове суботе чућемо предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића. Поделићемо и доста бесплатних улазница нашим слушаоцима, за културне манифестације које организују Дом омладине Београда, `Академија 28`, Културни центар Чукарица и Опера и театар `Мадленијанум`. Биће ту и бројне друге актуелности и занимљивости из света спорта, културе, јавног и уметничког живота.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво