Српски на српском

Једном приликом, док сам чекао аутобус, један пролазник ме је упитао: „Извините, стаје ли овде пеДЕсетица?” На тренутак сам се замислио јер ми је нешто засметало у његовом обраћању.

Необично ми је звучало то како је изговорио реч пеДЕсетица. Ако кажемо деСЕтица, зар не би требало да се за аутобуску линију број 50 каже педеСЕтица?

Током вожње  смо окружени разним рекламама, што оним постављеним у градском превозу, што оним са билборда. Међу најпримамљивијим су оне које позивају на учешће у наградним играма. На њима често прочитамо речи освоји и освојите: "Обоји и освоји наградно путовање", "Препознајте одломак и освојите књигу", "Фотографишите природне лепоте и освојите вредне награде". Чини ми се да су ови глаголски облици погрешно написани, а свакодневно су изложени погледу хиљада људи, од којих ће многи сматрати да тако треба говорити.

У педеСЕтици је била толика гужва, да сам слободно могао да организујем наградну игру: "Погоди где смо и освој место у аутобусу". Један од путника као да ми је прочитао мисли, јер је неком објашњавао телефоном: „Е, ево сам на Аутокоманди. Гужва је нека, знаш, тако да ћу каснити неких петнаест минута", онда „Јао, ено их опет они контролори! " У овом случају сам потпуно сигуран да је мој сапутник требало да каже - ево ме на Аутокоманди и ено контролора....

Аутор текста - Анђела Митровић, студент (Српски језик и књижевност, Филолошки факултет, Београд)

Глумац: Феђа Стојановић

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи