Гости из прошлости

У вихору грађанског рата у Америци прохујале су вредности старог Југа, ветар је замео трагове старој аристократији, племићима и дамама, обичајима, навикама, тоалетама, друштвеним конвенцијама и поделама по боји коже. Седамдесет једну годину по завршетку ратне епопеје, књижевница Маргарет Мичел вихорно је освојила читаоце својим романом о сукобу Севера и Југа, а три године касније по овом штиву снимљен је један од најбољих филмова у историји кинематографије, "Прохујало с вихором".

Била је то златна година америчког филма. У Холивуду су 1939. године снимљена чак 483 остварења, међу којима су и легендарни Чаробњак из Оза, Ниночка, Поштанска кочија, Оркански висови и Прохујало с вихором, коме је у осмој деценији трајања учињена посебна почаст. Истога дана приказан је у свим америчким градовима који имају биоскопске сале.  

Филм је имао 13 номинација за Оскара, а освојио их је десет, од којих су два била почасна. За најбољу женску споредну улогу Оскаром је награђена и прва афроамеричка глумица у историји Холивуда, Хети Мек Денијел, за улогу дадиље Меми. Премијерно је приказан 15. децембра 1939. године у некадашњој Великој оперској кући у Атланти, и тај дан у Џорџији био је проглашен за државни празник. Пре него што је уврштен у филмске класике ушао је у легенду - по броју од 1400 глумица које су се пријавиле на кастинг за улогу Скарлет О'Харе, по легендарној погрешној процени Гарија Купера, који је одбио улогу Рета Батлера, по снимању чувених сцена, као што је била она о пожару у Атланти, по за оно време, астрономском буџету од 4 милиона долара, преправкама сценарија, променама редитеља, критикама које су се кретале од хвалоспева до погрда због односа према робовласништву и приказа Црнаца, по оствареној заради од приказивања која је и по ревалозированим вредностима, највиша у историји америчке филмске продукције.

"Прохујало с вихором" налази се на листи 250 најбољих филмова целокупне светске кинематографије, због културног значаја део је америчког Државног филмског регистра, а по оцени Америчког филмског института, налази се у врху листе Најбољих 100 филмова и Десет најбољих епских филмова.

У "Гостима из прошлости" - један од најбољих филмова свих времена - "Прохујало с вихором".

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић
Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво