Моја књига

Живан Лазовић, професор филозофије, говори о томе зашто му је значајан роман Вирџиније Вулф ''Ка светионику'', и зашто се овој књизи често враћа. Вирџинија Вулф (1882-1941) данас се сматра једним од најзначајнијих књижевних стваралаца модернизма.

Склона интроспекцији и лирском типу прозног говора, Вирџинија Вулф је створила дела која померају границе прозног израза. Употреба технике унутрашњег монолога и тока свести, као и више углова приповедања, њеним делима прибавља изразити потенцијал иновативности. Догађаји о којима Вирџинија Вулф пише увек су дати кроз призму субјективне свести, и кроз низ импресија уз помоћ којих њени јунаци осликавају све оно што је спољашњи ток дешавања. Најпознатији романи Вирџиније Вулф су ''Путовање'', ''Госпођа Даловеј'', ''Ка светионику'', ''Ноћ и дан'', ''Џејкобова соба'', ''Таласи'', ''Између чинова''... Поред романа, писала је књижевне критике и есеје. Значајно место у опусу Вирџиније Вулф заузима и њен Дневник који је започела 1915. године и који је водила до краја живота.

Живан Лазовић је редовни професор на Одељењу за филозофију Филозофског факултета у Београду. Објавио је четири књиге и велики број стручних радова. Преводи са енглеског језика. Филозофске области којима се бави су: теорија сазнања, филозофија духа и филозофија језика.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво