Време спорта и разоноде

Футсал репрезентација Србије приредила је истинско задовољство љубитељима овог спорта, изузетним дуелима са селекцијом Бразила у Нишу и Београду. Репрезентативац Стефан Ракић, стрелац јединог гола на утакмици у `Штарк арени` и тим менаџер за футсал у Фудбалском савезу Србије Игор Гачић придружиће нам се данас са свежим утисцима и импресијама, најавиће и нове акције нашег државног тима. У “Кристалној дворани” у Зрењанину, у понедељак ће ривал српској селекцији бити Азербејџан. Утакмица има хуманитарни карактер, јер ће цене улазница бити симболичних 50 динара, а сав приход усмерен у фонд “Спортом за боље сутра”. Потом са истим ривалом играмо у Пожаревцу.

Меморијални спортски турнир РТС "Играјмо за шеснаест" временом је, од турнира у малом фудбалу за запослене у РТС-у, прерастао у масовну спортску манифестацију која се одржава широм Србије неколико месеци уочи 23. априла. Овог пролећа за РТС-ових шеснаест, и за све жртве НАТО бомбардовања Србије, мали фудбал се играо у Београду и у осам градова наше земље. Осим малог фудбала, сећање на РТС-ових 16 одају и учесници у баскету "3 на 3", у стоном тенису, куглању, електронској верзији фудбала - ПЕС-у, од ове године и у шаху, а придружили су нам се на спортском терену и најмлађи, РТС Петлићи. У гостима су нам људи који су од самог почетка у Организационом одбору турнира, којим се увек с пијететом сећамо наших трагично настрадалих колега- Мирослав Медић, Светозар Станковић и Милорад Медић.

Придружиће нам се данас и чланови  групе `Херценшлус`, којој је управо `Југотон` објавио сингл под називом `Чај са медом`. Биће у студију Радио Београда 1 Бобан Џевердановић, Јелена Рисовић и Теодора Бојана Леко. У питању је музичка постава која функционише још од 2015.године, база су јој Сремски Карловци, а  избор- ноте кроз које се провлаче џипси џез, свинг, поп и тамбурашки мелос.  

Позоришни редитељ Владимир Попадић најавиће нам гостовање Крушевачког позоришта, заказано за наредну суботу у Београдском драмском позоришту, у питању је представа `Чекајући Годоа`, Семјуела Бекета. Сјајни дијалози Марка Живића и Драгана Маринковића, као и изузетан педигре позоришне куће из града под Багдалом гарантују занимљиво вече љубитељима театра .Иначе, Попадић је позоришну режију дипломирао на ФДУ у Београду 2001. године код професора Егона Савина, представом `Љубавник`, Харолда Пинтера у БДП-у. Током студирања асистирао је Дејану Мијачу и Роману Виктјуку у представама ЈДП-а. Највећи број својих представа режирао је управо у Крушевачком позоришту, у коме је запослен као уметнички директор и стални редитељ.  

Пратићемо дешавања на стадиону `Рајко Митић`, где у дербију Супер лиге Србије играју Црвена звезда и Раднички, репортер је Владе Радичевић. Ту су и одјеци прве финалне утакмице плеј-офа кошаркашке АБА лиге између Црвене звезде и Будућности. Најављујемо сутрашњи Београдски маратон, о новим фудбалским правилима разговарамо са судијским експертом Дејаном Недићем, наш саговорник је и Вања Грбић, који- после блиставе играчке каријере- своје умеће преноси на `неке нове клинце`, настојећи да им објасни све лепоте и дражи одбојкашког спорта. Са нама је овог поподнева и Дејан Илијић, лидер сјајне нишке музичке поставе `Eyоt`. Илијић ће нам причати о свом соло албуму клавирске музике и концерту у Дому омладине Београда, поводом Светског дана џеза.    

Угостићемо данас и Срђана Јевђевића, својевремено челног човека састава `Ђино Банана` из Сарајева, групе запамћене по балади `Маче моје чупаво`. Јевђевић од деведесетих година прошлог века живи `преко океана`, у Београд стиже као члан музичке поставе `Kultur Shock` из Сијетла, са којом представља нови албум широм Србије и региона. Планинарско- смучарски клуб `Сириг` 21. априла одржава такозвани `Јегричка маратон`. Овог викенда одржава се и Евро куп у рафтингу, под називом `Меморијал Алекса Којадиновић`. То је уједно и државно, академско и мастер првенство, одржава се на таласима Лима, у организацији Рафтинг асоцијације Србије и Општине града домаћина, Прибоја.  

У Лозници се од 15.априла одржава Фестивал глумачких остварења, у организацији КУД "Караџић". Међународни ускршњи фестивал фолклора је у Блацу, организатор је Културни центар "Драинац". Међународни фестивал гитаре "Златна нота" дешава се наредног викенда у Мајданпеку. "Краљевски ред витезова" најављује за 20.април сада већ традиционални "Витез фест". Пролећна вожња бицикала очекује нас истог датума на Радан планини, под покровитељством ТО Бојник. Покрајинска смотра рецитатора "Песниче народа мог" у току је у Сечњу. Дом културе "Жарко Зрењанин" и Фото група "Дунавац" из Иванова организују дванаесто фотографско дружење "Иваново 2019". Матија Дедић поново је гост нашег главног града, опет у фином друштву. Мирјана Маринковић је професорка руског језика и библиотекарка, али јој је музика велика љубав. Свој други CD са ауторском музиком промовисаће 19.априла у Културном центру Чукарица. Све је спремно за отварање сезоне и први тркачки дан за 2019. годину на Београдском хиподрому.  

Удружење "Тачка сусретања" из Вршца наредне суботе у Салону код Порте организује сусрет и предавање госта из Русија Георгија Назарова- "Мале тајне за велике промене". Зрењанин и Народно позориште "Тоша Јовановић" други пут су домаћини најбољим драмским и луткарским представама војвођанских позоришта у последњих годину дана. У Музеју афричке уметности 18.априла биће отворена изложба "Поетика свакодневице". Зона Б, један од најдуговечнијих домаћих састава, за 19. април припрема концертну промоцију новог албума. Дел Арно Бенд наставља концертну турнеју, 19. априла на реду је клуб "Фест" у Земуну. "Барселона Џипси Балкан Оркестра", међународни ансамбл са седиштем у Барселони, одржаће концерт 16.априла у Коларчевој задужбини. У седмици у којој обележавамо Међународни дан деце која живе или раде на улици у клубу "16" у Београду, 16.априла биће представљена изложба фотографија "Двосмерна улица". 

Отворене су априлске изложбе у Културном центру Београда. Седамнаеста изложба "Жене сликари" биће отворена наредне суботе у Великој галерији Центра за културу Мајданпек. Из штампе је изашла књига "Смедерево и смедеревски крај у Првом светском рату", аутора Мирослава П. Лазића, вишег кустоса- историчара. Светски дан грамофонских плоча обележава се данас широм Београда, уз учешће познатих имена наше музичке сцене. У Уметничкој галерији "Стара капетанија" актуелна је изложба "Арслокација фото". У уторак ће у Установи "Гварнеријус" бити одржан концерт лауреата једанаестих Дана хармонике. Изложба "Собе са погледом" представља дијалог два уметника, Вере Миљковић и Ричарда Тушмана, постављена је у "Галерији 73" на Бановом брду. Интересантна је и изложба "Синестезија", Немање Драгојловића, у галерији "Сингидунум". Марко Лађушић у галерији "Дрина" синоћ је представио изложбу слика "Мегаструктуре". У "Мадленијануму", и код нас уопште, први пут гостује једно белоруско позориште. 

Биће ту, током поподнева, још актуелности, информација и разговора у вези са дешавањима из области спорта, културе, јавног и уметничког живота. Неће изостати ни предлог јеловника за недељни ручак Милијана Стојанића. Ту су и бројне бесплатне улазнице, које додељуемо слушаоцима у сарадњи са провереним сарадницима, то су Дом омладине Београда, "Академија 28" и Културни центар Чукарица.  

Уредник и водитељ - Жељко Стефановић

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара