Моја књига

Песникиња Марија Шимоковић говори о томе зашто воли дело ''Еп о Гилгамешу'', шта јој оно значи као читаоцу и као књижевном ствараоцу. Сумерско-вавилонски еп о уручком краљу Гилгамешу једно је од најстаријих и највреднијих дела старе месопотамске књижевности. Дело је као целина састављено око 1700. године пре наше ере али је, бар у појединим својим деловима, настало у још даљој прошлости.

Еп о Гилгамешу написан је на дванаест глинених плоча, а свака плоча одговара једном певању. Гилгамеш "човек бола и радости", краљ Урука, имао је у себи две трећине божанске, и једну трећину људске природе. И управо ова једна трећина људске природе односи превагу, тако да ће Гилгамеш поделити судбину свих смртника. Гилгамеш је херој али има особине деспота. Када изгуби свог пријатеља Енкидуа, Гилгамеш постаје свестан властите смртности, и креће у потрагу за травком бесмртности... Еп говори о подвизима јунака, пријатељству, страху од смрти, спознаји пролазности, и о чежњи за бесмртношћу.

Овај еп је утицао на многа друга важна дела из књижевности, од Књиге постања преко Одисеје па све до дела савремене књижевности.

Марија Шимоковић је завршила филозофију, смер естетика-етика на Филозофско-историјском факулету у Београду. Објавила је четрнаест књига песама и два романа.

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво