Време спорта и разоноде

Извор талената у српском спорту је неисцрпан. Остварених асова, оних који су већ освајали медаље. и то још чине- такође. Готово да нема викенда да нас неко не обрадује изузетним резултатима на међународним такмичењима. Ове седмице у жижи интересовања су каратисти, после блиставог успеха на Европском првенству у шпанској Гвадалахари. Три медаље легле су на `конто` Србије, што много значи у предолимпијској години. Ето новог разлога за дружење са Слободаном Битевићем, који је освојио сребрну медаљу у дисциплини преко 84 килограма. Бивши европски и светски шампион у Шпанији је дошао до чак седмог континенталног одличја у каријери, пошто већ има два злата, сребро и три бронзе. Дочек каратиста на аеродрому `Никола Тесла` био је значајан из још једног разлога. Слободан Битевић је, како је рекао, имао још једно финале – запросио је девојку, а она је пристала да се венчају.

Јелена Миливојчевић освојила је бронзано одличје у категорији испод 50 килограма на истом такмичењу. У одлучујућем мечу за драгоцену медаљу, савладала је Нурану Алијеву из Азербејџана. Ова изузетна спортисткиња почела је да тренира у  свом граду, у обреновачком КК Палеж, затим је каријеру наставила у КК Раковица, а потом је прешла у Карате клуб Младеновац, чија је и данас чланица. Наступала је за све селекције репрезентације Србије и може да се похвали великим бројем медаља, поред осталих и златном медаљом на Медитеранским играма у Тарагони. И овом приликом показала је да јој шпанско тле, клима и атмосфера одговарају, последњи успех само је потврда талента за поштовање.

Ова година почела је сјајно за наше најбоље хокејаше. Репрезентативци Србије. Најпре је у јануару, у Загребу, репрезентација Србије до 20 година на супериоран начин освојила прво место и златну медаљу на Светском првенству Друге дивизије, Б група. Потом су чланови селекције до 20 година пре неки дан освојили прво место на Светском првенству II дивизије Б група и тиме обезбедили пласман у виши ранг. Оклопници Црвене звезде освојили су IHL шампионат, победама над Војводином, Славијом и, у финалу, у Крању над екипом Триглава. Нови хокејашки спектакл у Београду следи већ следеће недеље, када ће Пионир бити домаћин и сениорског Светског првенства II дивизије А група које почиње 9. априла. Дивни поводи за гостовање трофејног хокејашког тренера, селектора селекције до 20 година, Немање Јанковића. 

На сцени Опере и театра `Мадленианум` 12. априла нас очекује премијера „апокалиптичне" комедија `Коферче`, како је сам аутор назвао, Јуриј Пољаков, један од најчитанијих писаца у Русији и најизвођенији савремених руских драмских аутора. Коферче се с успехом игра већ четврту сезону у Московском театру сатире. Смешне и мудре реплике позоришни посетиоци памте и преносе од уста до уста. Редитељка Оља Ђорђевић, наша данашња гошћа, у раду на представи, између осталог, пренела је мисао да је планетарно важно да се укаже достојанство сваком појединцу. Она је, градећи хумор- не из жучи и једа, већ из животне радости, понела глумце у грађење једне питке, помало бајковите, а ипак снажне и друштвено одговорне представе. Ђорђевићева је вишеструко награђивана на бројним фестивалима, последњи пут недавно у Јагодини- награда `Миодраг Петровић Чкаља`, односно статуета `Јованча Мицић` и специјална диплома дневног листа `Политика` за најсмешнију представу по оцени публике на 48. фестивалу `Дани комедије` у Јагодини добила је представа Народног позоришта Сомбор `Тенор на зајам`, по тексту Кена Лудвига, уз Ољину `диригентску палицу`.

Креативност, извођачка техника, маштовитост, али и шарм и младост су на страни надарене пијанисткиње Далиде Грмуша, која ће нам се ове суботе придружити у студију. С њом долази и колегиница Александра Бенгин, виолончелисткиња, с којом ће наступати на још једном концерту, заказаном за наредну суботу у Центру лепих уметности `Guarnerius`. Представиће се публици и 18. априла у Руми, као и 8. маја у београдском СКЦ-у, у проширеном саставу. Далида за собом има један ауторски CD, препун атмосфере, са нумерама којих се сигурно неће постидети ни када буде имала неколико деценија уметничке каријере.

Наш колега Слободан Малетић јављаће се из спортске дворане `Александар Николић, са треће одлучујуће утакмице полуфинала плеј-офа АБА лиге, између кошаркаша Црвене звезде и Партизана. Најављујемо и манифестацију `Златни појас Чачка`, која се одржава у организацији Клуба контактних спортова Борац и Карате федерације Србије. Гимнастичко друштво Палилула стоји иза 26. међународног турнира у ритмичкој гимнастици `Палилула куп`. Млада фудбалерка Јована Јоле Лепосавић наставља са хуманитарним радом. Девојка која је пре четири године победила канцер, редовно организује манифестације за децу са здравственим проблемима. Нова је већ сутра, на Бањици, на стадиону фудбалског клуба Рад.

И данас, поред обиља спортских догађаја, најављујемо и серију дешавања из јавног, културног и уметничког живота. У Омладинском центру у Зајечару премијерно је изведена представа `Закључани снови`, о којој нам говори редитељка Селена Ристић- Витморивић. Редитељ Бојан Ђорђев прича о премијери у Шабачком позоришту, представи `Бацачи прстију`, по тексту Иве Брдар. `Искушење`, по роману Драгана Маринковића Француза `Бог, ђаво и ја`, игра се премијерно на сцени `Академије 28`, о томе од глумице Анете Томашевић. Ансамбл позоришта `Бошко Буха` на сцени УК Вук Караџић премијерно је зивео представу `Вртешка`, коју је- по тексту Артура Шницлера- режирао Даријан Михајловић.

Француски институт и `Београдски месец фотографије` организују изложбу француског фотографа Лорана Баеа. Фестивалу `Белдокс` додељена је престижна Повеља `Капетан Миша Анастасијевић` у Ректорату Београдског универзитета. Удружење драмских писаца Србије доделило је награду `Бранислав Нушић` и плакету `Бен Акиба` за најбољу драму у 2018. години Мирку Демићу, аутору драме `Победници, победници`. У оквиру међународне размене ђака са Финском, Гроцка и основна школа `Илија Гарашанин` били су домаћини групи ученика и наставника из школе `Winellska` у Кирконумију. Гости су боравили у породицама деце-домаћина из Гроцке, којима ће већ у мају месецу узвратити гостопримство у `земљи хиљаду језера`.  

У Спомен центру `Сремски фронт  у Адашевцима биће свечано обележено пробијање Сремског фронта. Наредног викенда очекује нас и међународни карневал у Раковици. Од 9. до 18. априла одржава се `НОМУС`, традиционалне `Новосадске музичке свечаности`. У Кањижи се наредне суботе дешава `Euro Show Dance Fest`.  Саксофониста Олег Кирејев ће 11. априла љубитељима музике у главном граду представити своје виђење великих музичких хитова из наше земље. Поводом петстоте годишњице рођење Леонарда да Винчија, у галерији Општине Врачар у току је изложба  `Леонардо 500`, чија је ауторка Марина Холодков, која је и донела пројекат `Популаризација науке у Србији`. Традиционална трка уз `Београђанку` одржава се сутра у главном граду. Лепа уметничка дешавања, као и обично, и у Културном центру Зрењанина. У години у којој би незаборавни Живан Сарамандић напунио 80 година, биће одржано још неколико концерата као омаж великом уметнику. Овога пута, у организацији његових блиских сарадника, којима је Сарамандић био ментор и подучавао их интерпретацији.  

У Загребу се игра завршни турнир `Европа купа` у ватерполу, на коме учествују Србија, Хрватска, Италија, Шпанија, Грчка, Црна Гора, Мађарска и Русија. Наши момци данас играју полуфинални меч, али много важнија од свега је генерална проба нових ватерполо правила, која треба додатно да убрзају овај спорт, па су очи јавности- наклоњене ватерполу- упрте управо у овај сегмент спортског скупа у главном граду Хрватске. Пробаћемо слушаоцима данас да дочарамо и представимо шта се све мења, како би и они обратили пажњу на детаље. Футсал репрезентација Србије наставља са серијом припремних утакмица, пред нама су две праве посластице- у Нишу и Београду дочекујемо селекцију Бразила, коју чине све сами мајстори игре `на петопарцу`. Интересовање у оба града је огромно, биће то права спортска посластица. Ове дуеле за нашу емисију најављују селектор Горан Иванчић и Бојан Павићевић, дугогогодишњи ас, сада на функцији кооординатора за футсал при Фудбалском савезу Србије.

Као и сваке суботе, ту је кутак за љубитеље доброг залогаја, у виду предлога јеловника за недељни ручак витеза кулинарства, академика гастрономије и човека из Гинисове књиге рекорда Милијана Стојанића. Поделићемо, такође по обичају, доста бесплатних улазница нашим поштованим слушаоцима, у чему нам руку сарадње пружају Дом омладине Београда, `Академија 28`, Центар за културу Чукарица и Опера и театар `Мадленианум`. Пратићемо и све актуелности из света који нас окружује, говорити данас о стварима о којима ћете сутра моћи да читате у новинама.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи