Новости дана

Косовски судови преузели су случајеве ратних злочина од Еулекса, и они ће се, поред злочина које су починили припадници такозване ОВК над српским и другим цивилима, бавити и наводним злочинима Срба над Албанцима. Још од 2012. године траје лобирање да косовско одељење за ратне злочине постане оперативно, преноси Радио Слободна Европа. То одељење ће имати пет тужилаца и помоћно особље.

Према речима косовског тужиоца Силе Хоџе, од Еулекса су примили велики  број предмета. Премијерка Ана Брнабић не очекује да ће се косовски судови озбиљно бавити злочинима ОВК. "Од људи који не дозвољавају основну слободу медија, основна људска права и који пале кекс на националној основи не очекујем да ће се бавити озбиљно злочинима терористичке ОВК над Србима и не само над Србима, већ и неалбанским, али и над албанским становништвом", изјавила је премијерка.

Документарно- играни филм "Ратне приче са Кошара", о борбама у рејону карауле Кошаре на граници са Албанијом у априлу 1999. године, биће премијерно приказан на 20. годишњицу њеног почетка, 9. априла, на Првом програму РТС- а. Спречавајући копнену инвазију из Албаније, у борбама је погинуло више од 100 припадника Војске Југославије. Потресне исповести преживелих сабораца снимила је ауторка филма Слађана Зарић.

Завршено је асфалтирање деонице ауто - пута кроз Грделичку клисуру на Коридору 10. До пуштања у собраћај те најзахтевније деонице остало је да се заврши опремање тунела и радови на галерији на косини 2. Директор сектора за изградњу Коридора Србије Александар Сенић очекује да све буде готово до 30-ог априла. На тој деоници дугој више од 26 километара изграђена су 33 моста и 9 великих потпорних конструкција, регулисан је ток реке  дужине од 4 километра, 2 велика тунела, од којих је тунел "Манојле" најдужи у Србији.

У Србији почиње пробни попис становништва, станова и домаћинстава којим ће бити обухваћени 51 град и општина. Први пут на електронском обрасцу до краја априла биће пописано око 20 хиљада домаћинстава, односно 50 хиљада грађана. На терену ће бити више од 80 пописивача, а у Београду, Нишу и Новом Саду  могуће је самопописивање. Пробни попис се спроводи као припрема за главни, свеобухватни попис, планиран за април 2021. године.

Почиње упис првака који ће трајати до 31. маја. Ове године биће уписано 1500 првака више него лане. Новина је да ће школе електронски прибављати извод из матичне књиге рођених и доказ о пребивалишту детета, а родитељи ће доносити лекарско уверење и потврду да је дете саслушало обавезан предшколски програм, рекао је за РТС министар просвете Младен Шарчевић. Нагласио је да је министарство поставило јасан циљ да се деца морају вакцинисати.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Ненад Селаковић.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи