Читај ми!

Михаил Шолохов

Своје најзначајније дело, роман “Тихи Дон”, оно које му је 1965. године донело Нобелову награду за књижевност, Михаил Шолохов почео је да објављује када је имао свега 23 године. Иако му је ауторство оспоравано, потврђивано и у новије време поново испитивано, слови за једног од највећих уметника речи у светској књижевности. По речима Меше Селимовића, писца: “Тихи Дон није само завршетак традиције, он је њено смело обнављање, нови тип романескног приповедања који је имао велики утицај на светску књижевност 20. века. Не устручавам се да признам да је Шолоховљево искуство за мене било и остало велика стваралачка школа, јер је “Тихи Дон” врх, врхунац.

Шолохов је имао великог утицаја и на Бранка Ћопића, који у тексту под насловом "Мој учитељ", пише: "Великом делу Михаила Александровича Шолохова дугујем први револуционарни ентузијазам своје младости. То дело ми је помогло да пронађем своју књижевну стазу и да се ослободим многих мана своје књижевне младости. Максим Горки ме је научио да истински волим људе, а Михаил Шолохов, уметник сељачке душе, додао је тој љубави конкретно оваплоћење, осмисливши је код људи који су мени, сељачком сину, били блиски и схватљиви. Он ми је највише помогао да изразим и покажем оно што сам видео и доживео у најславнијим данима наше скорашње прошлости.

У "Госте из прошлости" долази нам писац са тихе реке Дон, који је у светску књижевност утиснуо живот донских козака - руски нобеловац Михаил Шолохов.

Аутор и уредник емисије - Мирјана Блажић.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво