Време спорта и разоноде

У наредној сезони главни град имаће још једног представника у одбојкашкој Супер лиги за даме. У друштво најбољих пласирала се екипа Београда, која је на спортској мапи присутна тек девет година. Последње четири сезоне девојке овог клуба надметале су се у Првој лиги Србије. Успех је тим већи ако се зна да већина играчица има право играња у чак три селекције, од сениорске до млађих категорија, којима се у ОК Београд посвећује посебна пажња. Младост и лепота игре- главни су адути клуба кога представљамо данас у породичном магазину Радио Београда 1. Са нама ће у студију бити капитен сениорске екипе Тамара Крповић и капитен кадетско-јуниорске екипе Валерија Савићевић.

Скоро да је све спремно за почетак 97. тркачке сезоне у оази коњичког спорта на Царевој ћуприји. После више од десет година, сређена је галопска стаза, подигнута је трибина на коју стижу нова седишта, оплемењен је сваки кутак лепим цвећем, у плану је уређивање паркића за намлађе посетиоце.

Четрнаестог априла и званично ће бити отворена још једна сезона, чувени `дерби` предвиђен је за 22. септембар. О свему томе дознаћемо из прве руке, од нашег госта, вршиоца дужности директора Јавног предузећа `Хиподром Београд` Вељка Росића.

Мушка рукометна екипа Универзитета `Сингидунум` освојила је прво место на међународном спортском турниру који је одржан у Либану у Бејруту од 21. до 24. марта 2019. године. На такмичењу су учествовали универзитети из Немачке, Либана, Чешке, Хрватске, Словачке, Сједињених Америчких Држава и других земаља. Ово надметање води се као Светско првенство студената, успех представника Србије тиме додатно добија на значају и димензији. У гостима су нам чланови шампионске студентске екипе, капитен Зоран Басара и Никола Минић. 

Као емисија намењена припадницима различитих генерација и која се држи девизе `од свега помало-за свакога по нешто`, представљамо  младу вокалну солисткињу Елеонору, која је уједно и аутор музике за нумеру `Само лагано`, коју је премијерно извела на недавно одржаној `Беовизији`, уз подршку групе `Бит Стрит`. Елеонора је чланица Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије, репрезентативног удружења у култури. Од своје пете године, 12 година ишла је у школу модерног балета у Дечијем културном центру Београд, па је зато игра, уз певање, и данас њено опредељење. Последњих 6 година наступала је у кабаретској форми, уз пратњу бенда, или самостално, у пратњи клавијатура, по бројним београдским клубовима . Спремна је за већа остварења, данас ћемо је представити и нашим слушаоцима.

Марко Стојановић, наш познати стрип аутор и илустратор, обрадовао нас је вешћу о лепој сарадњи са једним од највећих француских изадавача, кућом `Делкур`. С посебним задовољством најављујемо `Чехов фест`, који се одржава до 5. марта у нашем главном граду. Поводом Међународног дана дечје књиге, у Градској бибилиотеци у Kладову приређују документарну изложбу посвећену Јовану Јовановићу Змају. У салону Народног музеја у Зрењанину отворена је изложба под називом `Иконе Банатске епархије`. Представљамо и фестивал фотографије под називом `Imaginarium` у Kултурном центру Београда, као и изложбу `Трансформације` у галерији `Сингидунум`, у питању су радови уметнице Данијеле Јовић. Разговарамо и са маратонцем Гораном Николићем, који је спреман за нови истински подухват. Овога пута крагујевачки параолимпијац ће за 77 узастопних дана истрчати 77 пуних маратона дужине од око 42 километара. Ово је осмишљено у сарадњи са Kлубом малог фудбала "Економац", а у циљу прикупљања средстава за завршетак изградње спортске хале српске православне богословије "Свети Јован Златоусти" у Kрагујевцу. Горан ће овај маратон трчати на стази у Чикагу од 15. априла.

Двадесет трећи дечји сајам `Чунга Лунга` одржава се од 5. до 7. априла у Хали 3 Београдског сајма. Међународно такмичење камерних састава дувача дешава се седмог априла у Панчеву. `Априлски сусрети` предвиђени су од 1. до 4. априла у Студентском културном центру. У истом здању, вечерас је празник салсе, аудио визуелни спектакл под називом `Viva La Salsa`. После регионалног `Адриа` такмичења у Цељу, само једна српска екипа се пласирала на Светско првенство у `Лего лиги` у Хјустону, то је роботички тим Прве крагујевачке гимназије `ПК Ганг`. Ови талентовани млади људи очекују и подршку у вези свог пројекта `Food inhalator`, о коме нам прича менторка Љубица Мудрић Станишковски.

У петак, 5. априла у Салону код Порте у Вршцу, Удружење `Тачка сусретања` приређује предавање под називом `Како се постаје Махатма- Велика душа`. Изложба слика Јагоде Живановић постављена је до 7. априла у Уметничкој галерији `Стара капетанија`. Шездесет треће првенство Србије у спортском ходању на путу одржава се 7. априла у организацији атлетског клуба `Сурчин`. Награду `Плави чуперак` за 2018. годину добила је Весна Алексић, за књигу `Сазвежђе виолина`, у издању `Креативног центра`.  Награда `Миодраг Петровић Чкаља`, односно статуета `Јованча Мицић` и специјална диплома дневног листа `Политика` за најсмешнију представу по оцени публике на 48. фестивалу `Дани комедије` у Јагодини добила је представа Народног позоришта Сомбор `Тенор на зајам`, по тексту Кена Лудвига, у режији Оље Ђорђевић.

Нова зграда Градске библиотеке Чачак представља најмодернију и највећу зграду јавне библиотеке у Србији, поред Библиотеке града Београда. Глумачке свечаности `Миливоје Живановић` одржавају се од 2. до 6. априла у Центру за културу Пожаревац. Смотра народног стваралаштва `Златне нити- прела и посела` дешава се од 5. до 7. априла у Врњачкој бањи. Нештин је 6. априла домаћин манифестације `Дан сремуша`. У Салону Народног музеја у Зрењанину отворена је изложба под називом `Иконе Банатске епархије`. Кантаутор Миле Кекин, фронтмен састава `Хладно пиво`, одржаће солистички концерт 4. априла у Дому омладине Београда и тако представити самостални пројекат `Кућа без крова`. Фолклорни ансамбл `Вила`, који делује при СКУД `Железничар`, 2. априла одржаће гала концерт у новосадској дворани `СПЕНС`. И званично је почело с радом прво позориште у Обреновцу, изведена је и прва премијера, о томе говори први човек Спортско- културног центра Обреновац Иван Јегоровић.

Ненад Марић, познатији као Краљ Чачка, 5. априла има концерт у Великјо дворани Дома омладине Београда. У Културном центру Панчева до 15. априла траје изложба Тине Лепосавић, под називом `Мој свет`. `Поетика Краљевске бање` обележена је у `Меморијалној галерији битке на Дрини 1914. године` у Бањи Ковиљачи. У Јагодини се овог викенда одржава први, самим тим и историјски, скуп домаћина свих такмичења у Србији изван стадиона, има их укупно 75, све то на иницијативу Горана Чегара, координатора националне куће `краљице спортова` за ову врсту догађаја. Млада ликовна уметница Мартина Андрејевић представља се 3. априла првом самосталном изложбом, нека јој ови редови и слика буду добар ветар у леђа за каријеру која је очекује.

И данас ћемо слушаоцима породичног магазина Радио Београда 1, у сарадњи с Домом омладине Београда, `Академијом 28`, Културним центром Чукарица и Опером и театром `Мадленијанум`. Неће изостати ни уобичајени предлог јеловника за недељни ручак витеза кулинарства Милијана Стојанића. Пратимо дешавања на фудбалским теренима у Србији и Европи, као и све друге актуелности из света спорта, као и јавног, културног и уметничког живота.

Уредник и водитељ емисије је Жељко Стефановић.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи